Серия от скандали около основния претендент за "Оскар"

Военен се разпозна сред героите във "Войната е опиат"

Серия от скандали около основния претендент за "Оскар"

© Reuters

Екипът на филма "Войната е опиат", който вече спечели десетки престижни награди и е сред фаворитите за най-много оскари със своите девет номинации, беше забъркан в серия от скандали през последните дни. Във вторник сержант Джефри Сървър обяви, че ще съди авторите, тъй като се разпознал в един от главните герои. Американският военен твърди, че е участник в много от описаните във филма случки и дори бил измислил израза The Hurt Locker (оригиналното заглавие).


От разпространителската компания "Съмин ентъртейнмънт" обявиха, че хората и случките във филма са плод на въображението на сценариста Марк Боул, който явно добре се е справил със задачата си да опише ежедневието на войниците в Ирак. Всъщност Боул е бил военен кореспондент в Ирак и е бил прикачен към екип сапьори. Той описва събраните впечатления първо в обширен репортаж за списание "Плейбой", който впоследствие става основата на сценария.


Също във вторник АП съобщи, че единият от продуцентите на "Войната е опиат" - Никола Чартие, няма да бъде допуснат до церемонията по връчването на наградите "Оскар" на 7 март. Причината са писмата му до членовете на филмовата академия, с които ги моли да предпочетат "Войната е опиат" "пред филма за 500 млн. долара" - ясен намек за "Аватар" на Джеймс Камерън също с девет номинации.




От академията са на твърдото мнение, че е недопустимо върху тях да се оказва подобен натиск. В обръщение до медиите Чартие се извини, но сам отбеляза, че непознаването на правилата, наивността и глупостта не оправдават неговата постъпка. Утешителната новина за продуцента е, че въпреки издънката му ще получи статуетка, ако "Войната е опиат" спечели "Оскар".


В неделя ще бъде последната "работна" церемония за легендарната телевизионна водеща на Ей Би Си Барбара Уолтърс, която от 29 години интервюира пристъпващите по червения килим знаменитости. Осемдесетгодишната ветеранка обясни решението си с факта, че днешните звезди са еднодневки, преекспонирани от медиите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: