"Войната е опиат" – големият победител на Оскарите

Лентата грабна 6 статуетки, за "Аватар" останаха едва три
8 мар 2010 09:27,
114
"Войната е опиат" – големият победител на Оскарите
Снимка: БГНЕС

Иракската военна драма "Войната е опиат" помете научнофантастичния спектакъл "Аватар" на церемонията по връчването на наградите "Оскар", спечелвайки шест отличия, в това число за най-добър филм и най-добър режисьор за Катрин Бигълоу, съобщи Ройтерс.

Бигълоу стана първата жена, получила приза за най-добър режисьор в 82-годишната история на Оскарите.

Подобно нещо се случва веднъж в живота, трудно ми е да го опиша", сподели тя.

"Войната е опиат" спечели общо шест награди от девет номинации – за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър оригинален сценарий, монтаж, монтаж на звукови ефекти и звуков мишунг.

Филмът "Аватар", режисиран от бившия съпруг на Катрин Бигълоу – Джеймс Камерън, спечели само три отличия в техническите категории от девет номинации – за визуални ефекти, операторско майсторство и сценография.

Ролята на залязващ алкохолизиран кънтри певец във филма "Лудо сърце" най-сетне донесе "Оскар" на актьора ветеран Джеф Бриджис. Досега той е номиниран четири пъти.

Сандра Бълок, пленила сърцата на феновете с романтичните си роли и наричана "любимката на Америка", също получи своята първа статуетка – ден след като й бе присъдена антинаградата "Златна малинка".

В категорията за най-добра актриса Бълок бе отличена с "Оскар" за изпълнението си във филма "Сляпата страна".

"Наистина ли спечелих, или просто ви сломих всичките?", пошегува се звездата от сцената.

Превъплъщенията в образи на злодеи донесоха първи Оскари и на актьорите в поддържащите категории – Кристоф Валц и Моник.

Валц бе отличèн за превъплъщението си в образа на нацистки офицер във филма "Гадни копилета" на Куентин Тарантино.

Статуетката му бе връчена, придружена с целувка, от Пенелопе Крус, която миналата година спечели приза за най-добра актриса в поддържаща роля.

"Оскар" и Пенелопе, това е супербинго", заяви Кристоф Валц, приемайки отличието, и допълни:

"Куентин с неортодоксалните му навигационни методи, този безстрашен изследовател, ме преведе с кораба си и ето, сега съм тук. Не знам дали някога изобщо ще мога да му се отблагодаря".

Моник грабна "Оскар" за поддържаща роля за изпълнението си във филма "Прешъс" (общо два Оскара), в който играе безсърдечната майка на неграмотна тийнейджърка.

"Искам да благодаря на Академията, защото показа, че отличия могат да се присъждат и за изпълнение, а не заради политика", сподели Моник.

Вижте всички наградени

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
2
 
! Отговори
безразличен преди 14 години
Големи циркове с тия Оскари,няма що!С Нобеловите награди-пак същото!Изобщо-политика!
105
0
 
7
 
! Отговори
va4ko преди 14 години
Някой по-надолу колко успешно сравни Оскарите с Българското първенство по футбол... И не само заради слабите участници, а и заради корупцията. Може ли филм без никакъв сюжет и супер слаба актьорска игра да спечели сума ти оскари. Корупция и тъпо и ограничено американско разбиране. Щом се говори за тяхната война ако ще и порно да е ще спечели. :D
104
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аватар?Един от най-тъпите филми за всички времена!
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
dan4o, да, понякога има куци преводи, но този не е толкова зле.Не винаги буквалиният превод е най-добър.Предполагам, че ти не си '***', тогава би трябвало да имаш по-добро предложение...?
102
0
 
2
 
! Отговори
ddd2 преди 14 години
tova e vse edno nqkakva tupa pesen da spe4eli golqmata nagrada i nqkvi da ti kazvat kolko bila hubava samo 4e tq ne e. ima6e mnogo silni filmi i aktiori koito ne bqha otrazeni.ZA6TO??????????
101
0
 
0
 
! Отговори
nonaccezione преди 14 години
по тъпо нещо от това не съм чуваланерде ямбол нерде стамбол ка е възможно българин да се кръсти доктор холивуд и да си позволи подобна простотияизвинете в България са нещастниците съдят за всичи по себе си а най страшното е че действително си вярватпо лошо от това *** да съди за другите просто защото му е дадена свободата да го прави здраве му кажибоже прости им защото аз не мога
100
4
 
12
 
! Отговори
Доктор Холивуд преди 14 години
Оскарите са като българският футболен шампионат-всички са трагично слаби,но все някой трябва да е шампион
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Прекалено сте мнителни с тези политически поръчки и прочие. Не забравяйте, че войната в Ирак за американците не е това, което е за вас. В Ирак загиват реално техни близки.
98
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Работата е там, че ги е страх да не ги обвинят в някаква дискриминация. Затова оскарирани са тези, които най-малко досега са полчуавали Оскари. Досега жена не беше получава Оскар за ержисура - е получи. Следващаат година това ще е негърка, а по-следващата латиноамериканка. Нищо чудно и индианка да се нареди след време, а защо не и ***. Тъй де - равнопоставеност.
97
12
 
17
 
! Отговори
MUSEAU преди 14 години
По *** филм от АВАТАР не съм гледал. А този ГАДНИТЕ *** е пълна порнография.Кризата в световното кино е пълна ,а американското кино е направо в разпад
96
6
 
3
 
! Отговори
xss преди 14 години
Каква режисура, какви пет лева без сюжет, ама нали е жена... да се отчете.Avatar за спец. ефекти и толкоз, +звук. Не съм гледал всички филми от номинираните: но за мен режисура, най-добър филм: Inglorious Basterds.
95
2
 
3
 
! Отговори
xss преди 14 години
The Hurt Locker с наградите за звук, същата пародия като миналата година със Slumdog Millionaire. Имам чувството или съм сигурен, де, че тия от Академията нямам и идея за какво са: Sound Editing + Sound Mixing.The Hurt Locker - въпреки липсата на сюжет и развитие на героите, е ясно какво се случва с първата фраза във филма. Може спойко да излезете от кино-салона, да вземете едно "Блъди Мери" (и даже да си го изпиете) и нищо, ама нищо няма да изпуснете от сюжета.
94
1
 
4
 
! Отговори
dan4o преди 14 години
abe mama mu stara kak edin film nare4en"The Hurt Locker"se prevejda ot nqkoi BG glupaci"Voinata e opiat"!!!Tova se slu4va s vseki vtori film!!!Tapaci!!
93
4
 
5
 
! Отговори
853211 преди 14 години
Ако за теб не е запомнящо се убийството и превръщането на тялото на момче в бомба, е друг въпрос! Ако не ти е запомнящо разминирането на същото тяло, само от желание да бъде погребано като човек /иначе просто се гърми на безопасно място/! Повече ти харесват приключенията и съдбите на сините хора-котки от планетата Пандора!Няма лошо! Това са си твои предпочитания!Аз гледах един добър антивоенен филм - другите какво са гледали, не зная!
92
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 14 години
Браво!
91
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аватар е номер 1!!!!!!!!
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 90: Този бизнес, както и живота, не е състезание по справедливост: не винаги печели този, който пее най-добре, който изглежда най-добре, защото това винаги са били и ще останат относителни неща...
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е, гледал съм The Hurt Locker и точно затова смятам, че филмът се страшно ***. Никакво въобръжение, никакви по-запомнящи се сцени, слаба актьорска игра. Даже не отговаря на простия въпрос: Чия е войната, която водят? Филмът е предназначен за зомбирани зрители, които както гледам не липсват.
88
1
 
0
 
! Отговори
7456 преди 14 години
Ролята на залязващ алкохолизиран кънтри певец във филма "Лудо сърце" най-сетне донесе "Оскар" на актьора ветеран Джеф Бриджис. Досега той е номиниран четири пъти.Джеф Бриджис-The Big Lebowski. Това е филма с който ще го запомня :) Уникален! Този "Лудо сърце" дали го има по торентите?
87
0
 
2
 
! Отговори
Hans Landa's Fa преди 14 години
Alles Waltz ! Честито на Кристоф:-)