"Речта на краля" обра най-важните оскари

Колин Фърт и Хелена Бонъм Картър в кадър от "Речта на краля"

© Reuters

Колин Фърт и Хелена Бонъм Картър в кадър от "Речта на краля"

Филмът "Речта на краля" събра най-важните оскари на церемонията в Холивуд, включително за най-добър режисьор (Том Хупър), най-добър актьор (Колин Фърт), най-добър филм и най-добър сценарий (Дейвид Сийдлър).


В конкуренцията със "Социална мрежа" победителят е историята за заекващия крал Джордж VІ.  


Хупър благодари специално на майка си Мередит, без която по думите му филмът нямаше да се случи. През 2007г. австралийката посетила публично четене на пиеса за логопеда, помогнал на заекващия крал да преодолее проблема си. Когато се прибрала вкъщи, тя му казала, че изглежда е намерила следващия му кино проект. Пиесата става филмът "Речта на краля".




"Тази нощ специално ти благодаря и съветвам всички - слушайте майките си", каза Хупър при връчването на наградата на Академията за кино изкуства и науки.


"Благодаря и на прекрасните си актьори - този любовен триъгълник от Колин Фърт, Джефри Ръш и аз", допълни шеговито режисьорът.


Джефри Ръш е номиниран в категорията най-добър актьор в поддържаща роля, а Хелена Бонъм Картър - за най-добра актриса.


Натали Портман в "Черния лебед"

© Reuters

Натали Портман в "Черния лебед"


Наградата за най-добра актриса обаче отиде при Натали Портман за ролята й на балерина в "Черния лебед". Анет Бенинг, номинирана в същата категория за ролята на майка-лесбийка в "Децата са добре", не успя да вземе златна статуетка, макар че академията четвърти път я предлага за награда.


29-годишната израело-американка бе видимо развълнувана и благодари с треперещ глас и леко заекване. "Наистина бих искала тази награда да е отличие за работата с моите номинирани колеги", каза бременната актриса.


Тя обсъжда идеята за филма с режисьора Дарен Аронофски още преди 9 години, а когато започват снимките през 2009г. екипът още не е събрал необходимите средства. Портман тренира по 5-6 часа на ден, за да се подготви за ролята на отчайващо неуверена и вероятно все още девствена балерина (лесбо сцената с акстрисата Мила Кунис изненада критиката - бел.ред), бореща се с професионална завист и съпернички за двойната водеща роля в балета "Лебедово езеро".


Филмът се оказа хит в кината и сред критиката, като дотук е събрал над 200 милиона долара. Допълнителен "бонус" за Портман е, че на снимките тя се влюбва в партниращият й френски хореограф и балетист и сега двамата очакват бебе.


"Социална мрежа" събра 3 оскара.

© Reuters

"Социална мрежа" събра 3 оскара.


Този път наградите няма да се струпат в ръцете на един отчетлив фаворит, коментира "Ройтерс". Фантастичният "Генезис", например, събра оскарите в 4 категории - за операторско майсторство, визуални ефекти, монтаж и миксиране на звук.


"Социална мрежа" - историята за раждането на "Фейсбук", получи златни статуетки за оригинален сценарий, монтаж и адаптиран сценарий (Аарън Соркин). Фактът, че режисьорът му - ветеранът Дейвид Финчър, остана с празни ръце в конкуренцията с Хупър - новак сред номинираните, се смята за една малките изненади на вечерта.


И двете награди за поддържаща роля отидоха при "Боецът" за Мелиса Лио и Крисчън Бейл. Филмът бе номиниран в 7 категории.


Сериозна изненада обаче е, че екипът на "Непреклонните" на братята Коен си тръгна с празни ръце, въпреки че отиде на вечерта на оскарите с 10 номинации. Така този филм се нареди на второ място след "Пупрурен цвят" в списъка на най-големите разочарования в историята на наградите.


"Играта на играчките" се пребори в две от петте категории, в които се състезаваше, включително оскар за най-добър пълнометражен анимационен филм и за най-добра оригинална музика.


"Алиса в страната на чудесата" на Тим Бъртън получи 2 оскара (за дизайн и декор и за костюми) от три номинации.


Оскар за най-добър чуждоезичен филм взе датският "В един по-добър свят".


Надеждите, че тази година българският гримьор Яна Стоянова ще е в отличения за грим екип не се оправдаха. Оскарът в тази категория отиде за Рик Бейкър и Дейв Елси от "Върколакът" (The Wolfman), а не за сниманият и в България "Бягството" (The Way Back).


Щастливите победители актьори - Крисчън Бейл, Натали Портман, Мелиса Лио и Колин Фърт.

© Associated Press

Щастливите победители актьори - Крисчън Бейл, Натали Портман, Мелиса Лио и Колин Фърт.


В битката на кино студията победи господарят на независимото кино Харви Уейнстейн, подкрепил "Речта на краля". Смята се, че награда на академията е способна да увеличи с до една трета приходите от продажби на филма, включително на DVD и платени телевизионни и интернет платформи.


От корпорациите безспорен лидер е "Сони", чиито филми (включително "Социална мрежа") отидоха на церемонията със 17 номинации и събраха 5 оскара.


"Парамаунт пикчърс" имаше 20 номинации, а си тръгна със само 2 - на Мелисо Лио и Крисчън Бейл. Разочарованието дойде от "Непреклонните", в който бяха събрани половината номинации на тази компания.


"Уорнър брос" са доволни от 4 оскара за "Генезис", пуснат за летния сезон през 2010г. и донесъл дотук 824 милиона долара.


Също с 4 статуетки си тръгнаха от "Дисни", включително за напълно заслужената награда на "Играта на играчките 3", събрала над 1.1 млрд. долара по света.


По един оскар взеха "Фокс сърчлайт" на "Нюз корпорейшън" - за "Черния лебед", както и "Юнивърсъл пикчърс" за гримьорите на "Върколак".


Но все пак най-важните отидоха при продукцията на "Уейнстейн". В компанията на двамата братя Харви и Боб Уейнстейн първият се занимава с артистичните проекти, а вторият - с комерсиалните. Миналата година те преживяха разочарование на вечерта на оскарите с техния мюзикъл "Девет", а после не успяха да си върнат контрола над компанията "Мирамакс".


Този път Харви, чиято предишна голяма победа бе "Влюбеният Шекспир" (1998), подготви идеална маркетингова стратегия. "Речта на краля" бе пуснат на екран точно за Коледа и така уцели момента, когато набира скорост обсъждането на кандидатите за оскари. Филмът премина много добре и през седмиците на връчване на награди от критици, журналисти и професионалисти от двете страни на Атлантика преди да стигне до триумфа на вечерта на академията.


Продуцентите могат да са предоволни и от печалбата - разходите за "Речта на краля" са 15 милиона долара, а досега той е донасъл 245 милиона долара.