Академията обяви номинациите за "Оскар 2012"

Том Шерак обявяват номинациите за наградите "Оскар" 2012 на 24 януари в Холивуд

© Phil Mccarten, Reuters

Том Шерак обявяват номинациите за наградите "Оскар" 2012 на 24 януари в Холивуд

Американската филмова академия обяви днес на церемония в "Самюъл Голдуин тиътър" в Холивуд номинациите за своите 84-и поред награди "Оскар".


За най-добър филм се борят "War Horse" на Стивън Спилбърг, очакваната е номинацията за "Артистът" (The Artist), наред с "Кешбол" (Moneyball), "Потомците" (The Descendants), "Дървото на живота" (Tree of Life), "Полунощ в Париж" (Midnight in Paris) на Уди Алън, "Южнячки" (The Help) на Тейт Тайлър, "Изобретението на Хюго" (Hugo) на Мартин Скорсезе и "Ужасно силно и адски близо" (Extremely Loud & Incredibly Close) на Стивън Долдри с участието на Том Ханкс и Сандра Бълок. Обявяването на последното заглавие беше последвано от най-силни аплаузи в залата.


В категорията за най-добър сценарий съревнованието е между "Артистът" (The Artist) на Мишел Хазанавичус, Ани Мъмоло и Кристен Уиг за "Шаферки" (Bridesmades), "Полунощ в Париж" със сценарист Уди Алън, "Предел на риска" (Margin Cal) на Джей Си Чандър и иранския "Раздялата" (А Separation) по сценарий на Ашгар Фархади.




Режисьорите, които остават с надежда за "Оскар" тази година, са Мишел Хазанавичус ("Артистът"), Мартин Скорсезе ("Изобретението на Хюго"), Александър Пейн ("Потомците"), Уди Алън ("Полунощ в Париж") и Терънс Малик ("Дървото на живота").


Гари Олдман

© Fred Prouser, Reuters

Гари Олдман


Номинациите за най-добър актьор са за Джордж Клуни ("Потомците), Жан Дюжарден ("Артистът"), Гари Олдман ("Дама, поп, асо, шпионин"), мексиканеца Демиан Бечир (A Better Life) и Брат Пит за "Кешбол". В категорията поддържаща мъжка роля борбата ще е между Кенет Брана ("Моята седмица с Мерилин"), Ник Нолти (Warriror), Джона Хил ("Кешбол"), Кристофър Плъмър (Beginners) и Макс фон Сюдов (Extremely Loud & Extremely Close).


Що се отнася до най-добра актриса, Академията отличава с номинации Глен Клоуз ("Албърт Нобс"), Мерил Стрийп ("Желязната лейди"), Руни Мара ("Мъжете, които мразеха жените"), Мишел Уилямс ("Моята седмица с Мерилин") и Виола Дейвис (The Help). 


Жан Дюжарден и Беренис Бежо в The Artist

© Warner Bros France

Жан Дюжарден и Беренис Бежо в The Artist


Със статуетка за поддържаща женска роля през февруари могат да си тръгнат Джесика Шастейн ("Южнячки"), Беренис Бежо ("Артистът"), Мелиса Маккартни (Bridesmaides), Джанет Мактиър ("Албърт Нобс"), Октавия Спенсър ("Южнячки").


Иранската драма "Раздяла" (A Separation), която спечели "Златен глобус" по-рано този месец, е фаворит и в категорията за чуждоезичен филм, където се съревновава с белгийския Bullhead, канадския Monsieur Lazhar, израелския Footnote и полския In Darkness.


Фотогалерия: Номинираните филми за "Оскар" 2012 >


С най-много номинации за статуетката тази година - общо 11, е "Изобретението на Хюго", като "Артистът" го следва с 10 категории.


Изненадваща е липсата на Леонардо ди Каприо в категорията за най-добър актьор за ролята му на Едгар Хувър в биографичния филм на Клинт Истууд, отбелязва "Ройтерс". В "Туитър" най-голямо учудване предизвиква това, че не е номиниран Райън Гослинг ("Drive: Живот на скорост") в същата категория.


Дженифър Лорънс и Том Шерак обявяват номинациите за наградите "Оскар" 2012 на 24 януари в Холивуд

© Phil Mccarten, Reuters

Дженифър Лорънс и Том Шерак обявяват номинациите за наградите "Оскар" 2012 на 24 януари в Холивуд


Номинациите бяха обявени от американския актьор, продуцент и настоящ директор на Академията за филмово изкуство и наука Том Шерак и 21-годишна актриса Дженифър Лорънс, като бяха предавани на живо в официалния YouTube канал на оскарите.


Пълният списък с номинациите за 84-ите награди на Американската филмова академия, включително за най-добър адаптиран сценарий и анимационен филм, е публикуван на официалния сайт на отличията.


Победителите ще бъдат обявени на бляскава церемония, която ще се състои на 26 февруари в "Кодак тиътър" в Холивуд. Водещ на шоуто за девети път в кариерата си ще е комикът Били Кристъл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: