Реакциите след номинациите за "Оскар" - критика вместо подкрепа за фаворитите

Реакциите след номинациите за "Оскар" - критика вместо подкрепа за фаворитите

© Phil Mccarten, Reuters

След обявяването на номинациите за "Оскар" критиката и феновете посрещнаха избора на академията в ключовите категории със смесени реакции.


Flavorwire определя като голяма изненада 11-те номинации на "Изобретението на Хюго", първият 3D филм на Мартин Скорсезе, който, въпреки че получи позитивни рецензии, не е направил все още голям успех в боксофиса и не е предвещавал такова голямо присъствие сред категориите. Сайтът, който пише, че разочарованието от академията е едно от нещата, които всеки киноман трябва да преживее, посочва Extremely Loud & Incredibly Close с Том Ханкс и Сандра Бълок като необичаен избор за кандидат за най-добър филм, тъй като реакциите към него са до момента на двата полюса, което важи и за War Horse на Стивън Спилбърг.


Като разочарование сайтът определя липсата на "Мъжете, които мразеха жените" на Дейвид Финчър, комедията "Шаферки" и трилъра с Гари Олдман и Колин Фърт "Дама, поп, асо, шпионин".




Майкъл Фасбендър в кадър от Shame

© Associated Press

Майкъл Фасбендър в кадър от Shame


Майкъл Фасбендър, който участва в два от най-коментираните филми, "Опасен метод" (където изигра Фройд) и Shame (където е в ролята на зависим от секса), беше избран за "пробив на годината" от сп. GQ", a няколко издания обявиха 2011 за "годината на Майкъл Фасбендър". Но името му отсъства от графата за най-добър актьор в главна роля.


Зад борда е и Райън Гослинг, който впечатли с Drive – отсъствието му от номинираните беше широко коментирано в "Туитър", а сред причините се забелязва мнението, че Холивуд се страхува награждава млади артисти. В. "Уошингтън пост" определи носталгията като водеща при избора на академията - както като сюжети на филми, така и като отличени имена. Изданието също така нарича номинациите на Джона Хил (War Horse) и Мелиса Маккарти ("Шаферки") смехотворни.


Flavorwire отбелязва и липсата на друг актьор от Drive – Албърт Брукс, когото няколко киносайта обявиха за фаворит за поддържаща роля, но не беше забелязан нито от академията, нито от журито на "Златен глобус". В категорията за поддържаща роля сайтът определя като голяма изненада участието на Кенет Брана в "Моята седмица с Мерилин", тъй като изявата му е била преминала незабелязано във филма, както и номинацията на Макс фон Сюдов (Extremely Loud & Incredibly Close).


Райън Гослинг в Drive

© Филм дистрикт

Райън Гослинг в Drive


Кийра Найтли ("Опасен метод"), Джоди Фостър и Кейт Уинслет (Carnage на Роман Полански), както и Тилда Суинтън ("Трябва да поговорим за Кевин") са посочени като недооценените в категориите за най-добри актриси в главна роля.


Entertainment Weekly също поглежда критично към избора на академията да номинира Демиън Бичир (А Better Life) вместо Майкъл Фасбендър за Shame или Райън Гослинг. Сайтът отбелязва и отсъствието на Леонардо ди Каприо, който влезе в ролята на енигматичния директор на ФБР Едгар Хувър в биографичния филм J Edgar на Клинт Истууд. The Flint Journal отличава липсата на същите имена като голямата изненада на събитието.


Music News коментира, че номирания за "Златен глобус" за песен Елтън Джон и спечелилата наградата Мадона не са сред номинираните. Миналогодишните носители на "Оскар" Трент Резнър и Атикъс Рос ("Социалната мрежа"), които композираха тричасов саундтрак към "Мъжете, които мразеха жените", също отсъстват.


Повечето от номинираните актьори и актриси не са очаквали имената им да бъдат обявени на церемонията по обявяването на фаворитите. Гари Олдман разбира за номинацията си, изненадващо първа в кариерата му, докато дава интервю и изведнъж мениджърът му влиза разплакан. "Не очаквах нищо подобно, тъй като самата критика не смяташе, че филмът ще се пребори за каквото и да било", казва актьорът пред The Hollywood Reporter. "Получава се доста иронично – тъкмо давах последното си интервю за филма, а сега всичко ще започне отначало."


Бичир разбира за новината в Мексико сити, където репетира пиеса и е междувременно болен от грип и с високата температура. В началото си помисля, че обаждането от приятелката му е просто трескав сън, от който скоро ще се събуди.


Фотогалерия: Номинираните филми за "Оскар" 2012 >


Въпреки изненадваща степен на успеха на "Изобретението на Хюго" Мартин Скорсезе остава резервиран към евентуалните награди, които новият му филм е фаворит да завоюва, тъй като конкуренцията в категориите е голяма.


Сред най-развълнуваните от номинациите си са френската актриса Берениче Бежо ("Артистът"), която се надява това да й даде възможност за пробив в САЩ, и Вим Вендерс, който приема номинацията си за най-добър документален филм за "Пина" като награда за смелостта на екипа му да продължат с продукцията, въпреки че Пина Бауш, на която е посветен, умира преждевременно.


Всичко, което трябва да знаете за: