Наградите "Оскар" 2012 – едно носталгично пътуване към бъдещето

Кадър от "Изобретението на Хюго" от Мартин Скорсезе

© Associated Press

Кадър от "Изобретението на Хюго" от Мартин Скорсезе

Триумфът на "Артистът" и "Изобретението на Хюго", които спечелиха по пет отличия на тазгодишните награди "Оскар", имат шанса да провокират сериозен интерес към златната ера на Холивуд и завръщане към стила на киното от началото на ХХ век, пишат в. "Гардиън" и в. "Монреал газет".


Канадското издание нарича награждаването "нощта, в която оскарите се завърнаха към бъдещето си", заради чувството на носталгия по време на събитието – филмът на Азанависиюс, "Дикенсовата" продукция на Мартин Скорсезе, наградите за ветераните Мерил Стрийп и Кристофър Плъмър, както и правещият паралели между настоящето и миналото "Полунощ в Париж" на Уди Алън напомниха за традициите на киното и сякаш провокираха публиката да гледат по-сериозно на значението на седмото изкуство във време на високобюджетни продукции, продължения и римейкове.


В. "Монреал газет" също така отбелязва, че тенденцията е твърде възможно да има нещо общо и с възрастта на журито – близо 6000 от гласуващите са на средна възраст 62 години. Според британския в. "Телеграф" асоциации с миналото носи и изборът на 63-годишния Били Кристъл да води шоуто след оттеглянето на Еди Мърфи. А по време на събитието Кристъл на няколко пъти иронизира тенденциите при масовия зрител като например писането на есемеси в киното.




Сп. "Ню йоркър" нарича церемонията "носталгично пътешествие" и също обръща внимание на времето, в което се развива действието на "Артистът" и "Изобретението на Хюго" - 20-те и 30-те години на ХХ век. Сайтът The Atlantic пък отбелязва, че ретро настроенията на церемонията са пресилени и фалшиви, тъй като, докато тези филми митологизират миналото, всъщност нито един от тях не казва, че то е по-добро от настоящето.


"Артистът", първият награден от Академията черно-бял филм от "Списъкът на Шиндлер" насам, може да се окаже краткотрайно явление, но начинът, по който бавно, но постепенно се изкачва в боксофиса, показва, че той тепърва ще впечатлява все повече хора, пише в. "Гардиън".


Всичко, което трябва да знаете за: