Връчването на наградите "Оскар" 2013 - хронологията

"Долби Тиътър" по време на церемонията на "Оскар" 2013

© Mario Anzuoni, Reuters

"Долби Тиътър" по време на церемонията на "Оскар" 2013

За 85-и път тази вечер Американската филмова академия раздаде своите отличия "Оскар" - най-престижните в света на киното. Милиони зрители по света проследиха кои ще си тръгнат с престижната статуетка.


Церемонията на най-голямото киносъбитие за годината започна точно в 03:30 ч. българско време (на 25 февруари). Повече от три часа преди това, от полунощ погледите бяха вперени в червения килим, на който се изредят номинирани и гости заедно с едни от най-изящните модни произведения за сезона.


"Дневник" проследи на живо случващото се както на червения килим, така и на сцената на церемонията. Може да проследите хронологията на събитието от 00:30 ч. до 07:01 ч. сутринта.




Фотогалерия: Филмите, номинирани за "Оскар" 2013 >


07:01 ч. - Сет Макфарлън заедно с негова колега завършват вечерта с песен, посветена на губещите, с която да ги развеселят, тъй като не си тръгват с "Оскар" тази вечер.


Режисьорът, продуцент и актьор в "Арго" Бен Афлек

© Mario Anzuoni, Reuters

Режисьорът, продуцент и актьор в "Арго" Бен Афлек


06:52 ч. - Актьорът Джак Никълсън излезе всъщност, за да представи, кой ще представи номинираните за най-добър филм. На живо от Белия дом с видео картина се включва първата дама Мишел Обама. След кратка нейна реч Никълсън отново се завръща на сцената, за да припомни претендентите в категорията. Най-голямата наградата "Оскар" за 2013 г. отива при "Арго" на режисьора Бен Афлек, който изпълнява и главната роля. Независимо какво и как те повали, защото все нещо ще те повали, важното е да се изправиш, бе финалната реплика на Афлек, приемайки наградата.


Първата дама на САЩ Мишел Обама обявява на живо от Белия дом победителя в категорията за най-добър игрален филм "Арго"

© Mario Anzuoni, Reuters

Първата дама на САЩ Мишел Обама обявява на живо от Белия дом победителя в категорията за най-добър игрален филм "Арго"


06:45 ч. - "Нашият следващ презентатор няма нужда от представяне", казва водещият и напуска сцената, на която се появява Мерил Стрийп. Тя представя номинираните за главна мъжка роля. Отличието печели Даниел Дей-Люис за "Линкълн", с което се превръща в първия актьор с три награди на Академията за главна мъжка роля. Казва, че е изненадан, че това се случва, защото преди три години е искал да изиграе Маргарет Тачър, а Спилбърг пък е искал Стрийп за главната роля в "Линкълн", шегува се. Той благодари на съпругата си, че през изминалите 13 години, откакто имат брак, тя е била принудена да живее с различните мъже, които той е изиграл, но е била достатъчно силна да бъде идеалният партньор на всички тях. Накрая посвети наградата и на майка си.


Даниел Дей Люис

© Mario Anzuoni, Reuters

Даниел Дей Люис


06:41 ч. - Жан Дюжарден, който миналата година спечели "Оскар" за главна роля в "Артистът", връчва наградата на Академията за най-добра актриса в главна роля на 22-годишната Дженифър Лорънс и изпълнението й в "Наръчник на оптимиста".


06:33 ч. - Майкъл Дъглас и Джейн Фонда представят наградата за най-добър режисьор, която отива при Анг Лий за "Животът на Пи". Това е трета награда от Академията за режисьора след трета негова номинация.


06:26 ч. - Следват номинациите за най-добър оригинален сценарий. Наградата печели Куентин Тарантино за "Джанго без окови" - това е негов четвърти "Оскар" след общо шест номинации. Той споделя, че Чарлийз Терон му е съседка, а после и че според него той успява, заради това, че създава добри герои, но по-важното е, че този път е открил правилните актьори, които да ги пресъздадат на екрана. 


Крис Терио

© Mario Anzuoni

Крис Терио


06:23 ч. - Дъстин Хофман и Чарлийз Терон - "физически най-несъвместимите презентатори, които мога да си представя", както Макфарлън ги описва, представят наградата за най-добър адаптиран сценарий. Отличието печели "Арго" и Крис Терио.


Чарлийз Терон и Дъстин Хофман

© Mario Anzuoni

Чарлийз Терон и Дъстин Хофман


06:15 ч. - Нора Джоунс изпълнява песента с текст на водещия на церемонията Сет Макфарлън от "Приятелю, Тед", която е също сред номинираните в категорията. Първия си "Оскар" печели Адел за песента Skyfall. "Благодаря ви, това е невероятно", казва певицата, след което се разплаква от вълнение и набързо допълва, че благодари и на мъжа си.


Адел и Пол Епуърт за песента Skyfall

© Mario Anzuoni

Адел и Пол Епуърт за песента Skyfall


06:09 ч. - Рене Зелуегър, Катрин Зита-Джоунс, Куин Латифа и Ричард Гиър - звездите от мюзикъла "Чикаго", който отбелязва 10-ата годишнина от излизането си, представят номинираните за най-добра оригинална музика към филм. Наградата взима "Животът на Пи". Четиримата представят и категорията за най-добра оригинална филмова песен.


05:57 ч. - Джордж Клуни представя частта от церемонията, която е в памет на хората от киното, които вече не са сред живите. Сред напуснали ни през изминалата година са актьори, монтажисти, оператори, дизайнери и не само. Сред тях са и имената на режисьора Тони Скот, изпълнителят Адам Яуч, сценаристът Нора Ефрон и писателят Рей Бредбъри. Барбра Стрейзънд излиза на сцената, за да изпълни The Way We Were в чест на всички тях.


05:51 ч. - Салма Хайек представя почетните "Оскар"-и за хората, които са допринесли на киното по особен начин с цялостното си творчество. Цялата зала аплодира номинираните и носителите на отличието тази година.


05:48 ч. - Даниел Радклиф и Кристен Стюарт представят номинираните за дизайн на продукция, където награда отива при филма "Линкълн" и Джим Ериксън и Рик Картър.


05:44 ч. - Никол Кидман е следващата звезда, която представя последната тройка заглавия сред общо деветте номинирани за най-добър игрален филм - "Наръчник на оптимиста", "Джанго без окови" и "Любов", като последният вече взе отличието в категорията за най-добър чуждестранен филм.


Адел изпълнява песента си Skyfall

© Associated Press

Адел изпълнява песента си Skyfall


05:35 ч. - Дженифър Лорънс представя изпълнението на "невъзможната да бъде спряна" Адел, която излиза на сцената, за да изпее Skyfall - песента от последната лента за Бонд, номинирана и за най-добра оригинална песен към филм.


05:32 ч. - Сандра Бълок представя номинираните в категорията за най-добър филмов монтаж. Статуетката на Академията взима Уилям Голдънбърг за "Арго". Това е негова четвърта номинация, но първа победа.


Ан Хатауей приема "Оскар"-а си за най-добра актриса в поддържаща роля за изпълнението си в "КЛетниците"

© Associated Press

Ан Хатауей приема "Оскар"-а си за най-добра актриса в поддържаща роля за изпълнението си в "КЛетниците"


05:20 ч. - Кристофър Плъмър, който миналата година взе награда за най-добър актьор в поддържаща роля, излиза на сцената, за да представи колежките си, номинирани в същата категория, но при дамите. Той казва, че очаква да работи с всяка една от тях в следващите си 30 филма... Наградата за най-добра актриса в поддържаща роля взима Ан Хатауей. Това е втора нейна номинация за наградата на Академията, но първа статуетка, която взима със себе си вкъщи. След като благодари на колегите и семейството си, Хатауей допълни, че се надява историята и съдбата на Фантин в бъдещето да останат само една история от книгите и киното.


05:14 ч. - В следващата категория - за звуков монтаж - наградите са две: за "Враг номер едно" и "007 координати: Скайфол".


05:11 ч. - Марк Уолбърг и мечето Тед от филма "Приятелю, Тед" излизат на сцената. Мечето е компютърна анимация, която се е качила на високо дървено столче. Двамата обявяват номинираните за смесване на звука. "Оскар" в категорията печели мюзикълът "Клетниците". Мечето Тед се шегува, че е евреин, за да може "да си осигури бъдеще в Холивуд".


05:00 ч. - Идва ред на третия мюзикъл, който ще бъде представен на живо от звездите, които участват в него - "Клетниците". Хю Джакман влиза в ролята на Жан Валжан. Ан Хатауей - на Фантин, а Аманда Сейфрид и Еди Редмейн пресъздават дуета на тяхната любовна двойка и продължават със Саманта Баркс. Включват се и други актьори, както и Ръсел Кроу, Хелена Бонъм Картър, Саша Барон Коен и цял хор от техни колеги.  Всички пеят на живо, така както е заснет филма - на живо пред камерите на Том Хупър.


04:54 ч. - Джон Траволта представя пет от най-известните филмови мюзикъли, носители или номинирани за "Оскар" през последните няколко години. На сцената се появява Катрин Зита-Джоунс, която изпълнява впечатляваща танцова сцена от мюзикъла "Чикаго" с песента All That Jazz. След нея се появяват кадри от "Мечтателки" (Dreamgirls), които преливат в мощно вокално изпълнение на Дженифър Хъдсън на сцената.


04:49 ч. - "Неделя е, всички са добре облечени. Изглежда почти като на църква, само че повече души се молят тук", шегува се Сет Макфарлън. Джесика Частейн и Дженифър Гарднър представят номинациите за най-добър чуждестранен филм. Наградата взема "Любов" на Михаел Ханеке. Това е втори "Оскар" за лента от Австрия. Ханеке благодари на колегите си и най-вече на съпругата си, която го подкрепя от 30 години и по думите му е "център на моята вселена".


04:43 ч. - Бен Афлек излиза на сцената, за да представи номинираните за най-добър документален филм. Наградата отива при Searching For Sugar Man.


04:38 ч. - Лиъм Нисъм представя следващите три филма, номинирани за "Оскар" за най-добър игрален филм с по няколко думи за техния сюжет и жанр - "Арго", "Линкълн" и "Враг номер едно".


04:32 ч. - Кери Уошингтън и Джейми Фокс, които си партнират като двойка в "Джанго без окови", представят номинациите за най-добри игрални късометражни филми. "Оскар" получава Curfew с режисьор Шон Кристенсен. Следват и номинациите и за най-добър документален късометражен филм. Наградата печели Inocente.


04:25 ч. - Сцената се оглася от изпълнението на 76-годишната Шърли Беси, която изпълнява своята песен от филм за Goldfinger в красива златиста рокля. Залата избухва в аплодисменти и става на крака.


04:22 ч. - Хали Бери представя отбелязването на 50-годишнината от първия филм за Джеймс Бонд, известен със своето мартини, спортни коли, Пуси Галор и музиката му, са думите й. Следват кадри и музика от голяма част от филмите за британския таен агент през годините.   


04:19 ч. - Тейтъм и Анистън продължават с номинациите за грим и прически, която получава "Клетниците" и неговите гримьори Лиса Уесткот и Джули Дартнел.


04:16 ч. - Чанинг Тейтъм и Дженифър Анистън представят номинираните за най-добър дизайн на костюмите във филм. Наградата отива при дизайнера на  "Ана Каренина" Жаклин Дюран  - това е нейна трета номинация и първо отличие от Академията.


04:09 ч. - Наградата за най-добри визуални ефекти отива отново при четиримата души, отоговрни за визуалните ефекти в "Животът на Пи", които благодарят на режисьора Анг Лий като "изключително вдъхновение". 


Робърт Дауни мл., Крис Еванс, Марк Ръфало, Джеръми Ренър и Самюел Л. Джаксън

© Associated Press

Робърт Дауни мл., Крис Еванс, Марк Ръфало, Джеръми Ренър и Самюел Л. Джаксън


04:05 ч. - Петимата актьори Робърт Дауни мл., Крис Еванс, Марк Ръфало, Джеръми Ренър и Самюел Л. Джаксън представят номинациите за операторско майсторство. Наградата отива при Клаудио Миранда за "Животът на Пи", което е негов дебют на наградите досега.


04:01 ч. - Рийз Уидърспуун представи три от заглавията, номинирани за най-добър филм - "Клетниците", "Животът на Пи" и "Зверовете на дивия Юг".


03:59 ч. - Наградата за най-добър пълнометражен анимационен филм се връчва на филма "Храбро сърце", чийто режисьор приема наградата в зеленикава шотландска пола.


03:56 ч. - Пол Ръд и Мелиса Макарти представят наградата за най-добър анимационен късометражен филм. "Оскар" печели филмът Paperman, която приема режисьорът Джон Карс. Това е негов дебютен филм като режисьор.


Кристофър Валц приема наградата си за най-добър актьор в поддържаща роля

© Associated Press

Кристофър Валц приема наградата си за най-добър актьор в поддържаща роля


03:50 ч. - Наградата за най-добър актьор в поддържаща мъжка роля отива при Кристофър Валц за участието му в "Джанго без окови" на режисьора Куентин Тарантино.


03:47 ч. - Водещият представя серия от видео записи, скечове и музикално-танцово изпълнение, подобно на мюзикъл, след което Оливия Уайлд (миналогодишна носителка на наградата), която ще връчи статуетката за най-добър актьор в поддържаща роля.


03:28 ч. - Гостите се насочват към залата и изпразват малко по малко червения килим, тъй като до началото на церемонията остават броени минути.


Хю Джакман и съпругата му Дебора-Лий Фърнес

© Adrees Latif, Reuters

Хю Джакман и съпругата му Дебора-Лий Фърнес


03:09 ч. - Хю Джакман споделя, че баща му години наред работи за "Прайсуотърхаус Купърс" - компанията, която отговаря за секретността на гласуването и носи пликовете с имената на печелившите. "Мислех си, че това ще бъде най-близкият ми допир с "Оскар"-ите някога".


03:06 ч. - Бен Афлек говори за това какво е да се върне обратно на церемонията на Академията след първия си "Оскар" за сценария на "Добрия Уил Хънтинг", който споделя с Мат Деймън. Казва, че оттогава досега се е запознал с много и все интересни хора, благодарение на тази награда, затова и за него това е едно специално събитие.


Бен Афлек и Дженифър Гарнър

© Lucas Jackson, Reuters

Бен Афлек и Дженифър Гарнър


02:55 ч. - Лорънс споделя, че единственото нещо, за което мисли в момента, е храна, тъй като умира от глад. Междувременно фотографите снимат Кристин Стюарт, която пристигна на патерици, тъй като единият й крак е бинтован, но не може да се види под красивата й вечерна рокля.


02:52 ч. - Сали Филд споделя, че "Оскар"-ите растат, растат, растат, растат пред един от телевизионните репортери, тъй като познава какво е да си гост и номиниран на наградите на Академията. Нейна половинка тази вечер е най-малкият й син. Междувременно се появяват кадри с Кристин Стюарт


02:51 ч. - Джейми Фокс - звездата от "Джанго без окови" се появява с половинката си. Остават само още малко повече от 30 минути до началото на церемонията. Медиите и социалните мрежи продължават да обсъждат най-силно тоалета на Джесика Частейн и Дженифър Лорънс. Интересно е и вниманието и към най-малката номинирана Уилис.


02:50 ч. - Томи Лий Джоунс казва, че целият сценарий на "Линкълн" е красив и поетичен по свой начин. "В седмици като тези виждаш много от приятелите си, които рядко успяваш да видиш, и това е всъщност една от най-хубавите части на подобни събития", казва още той.


02:47 ч. - Ан Хатауей споделя, че макар да е за трети път на церемонията "Оскар", за нея винаги е специален момент, защото още като дете е мечтала за такъв бляскав момент. Онова, което прави тази номинация от "Клетниците" специална, по думите й, е, че майка й също е изпълнявала нейната роля в миналото.


Джордж Клуни и приятелката му Стейси Киблър

© Adrees Latif, Reuters

Джордж Клуни и приятелката му Стейси Киблър


02:28 ч. - Джордж Клуни също е с брада, която модните специалисти отдавна отбелязват. Сега той държи да наблегне на нея, докато фотографите обаче се опитват да привлекат вниманието на половинката му Стейси, която е изящна сребриста рокля.


02:26 ч. - Брадли Купър пристига в красив, класически смокинг, но репортерите бързат да отбележат, че е оставил брадата си. Интересно е и че негова дама тази вечер е майка му. 


Стивън Спилбърг и съпругата му Кейт Капшоу

© Adrees Latif, Reuters

Стивън Спилбърг и съпругата му Кейт Капшоу


02:22 ч. - Вниманието се измества към Томи Лий Джоунс, който пристига заедно с половинката си и може да се качи по-късно вечерта, за да вземе "Оскар" за поддържаща мъжка роля. Адел също се появява. Тя е в традиционния за нея черен цвят и ще бъде една от специалните части в програмата с изпълнението на песента Skyfall. Фотографите се насочват към Катрин Бигълоу за кратко, но вниманието веднага е отнето от Дженифър Лорънс, която в красива червена рокля.


Ан Хатауей

© Lucas Jackson, Reuters

Ан Хатауей


02:15 ч. - Режисьорът Михаел Ханеке пристига, следван от Ан Хатауей, която е в семпла сатенена бяла рокля на "Прада" и колие на гърба. Плътно след нея е Наоми Уотс в рокля на Армани, както и Чарлийз Терон, която отново минава пред фотографите за снимки в изяшната си снежнобяла рокля.


Френската актриса Емануел Рива

© Lucas Jackson, Reuters

Френската актриса Емануел Рива


02:11ч. - Най-възрастната жена, номинирана досега за "Оскар" в главна женска роля, 85-годишната Емануел Рива изглежда изключително в красива и много стилна за възрастта си тъмнозелена рокля. Дори прави няколко танцови стъпки, закачайки се с фотографите. Малко след нея се появява и Хелън Хънт, която е номинирана за поддържаща женска роля в "Сеанси"


Кристофър Валц и съпругата му Джудит Холсте

© Adrees Latif, Reuters

Кристофър Валц и съпругата му Джудит Холсте


02:05 ч. - На червения килим прииждат един след друг Кристофър Валц (номиниран за "Джанго без окови"), режисьорът на "КЛетниците" Том Хупър, след които в изящна бяла и много семпла рокля се появява и Чарлийз Терон, която в момента е с къса руса прическа.


Дъстин Хофман и съпругата му Лиса на червения килим

© Lucas Jackson, Reuters

Дъстин Хофман и съпругата му Лиса на червения килим


Майкъл Дъглас аплодира съпругата си Катрин Зита-Джоунс в рокля на Zuhair Murad и с бижута на Lorraine Schwartz

© Lucas Jackson, Reuters

Майкъл Дъглас аплодира съпругата си Катрин Зита-Джоунс в рокля на Zuhair Murad и с бижута на Lorraine Schwartz


02:00 ч. - Майкъл Дъглас пристига заедно със съпругата си Катрин Зита-Джоунс, която е в изключителна и спираща дъха бляскава златна рокля. Двамата са следвани от американската певица Дженифър Хъдсън в бляскава синя рокля. В ярко жълто и хващайки също веднага цялото внимание на медиите е и Джейн Фонда.


Джейн Фонда

© Adrees Latif, Reuters

Джейн Фонда


Хелена Бонъм Картър с рокля на Вивиан Уестууд и Тим Бъртън вдясно

© Lucy Nicholson, Reuters

Хелена Бонъм Картър с рокля на Вивиан Уестууд и Тим Бъртън вдясно


01:58 ч. - Режисьорът Тим Бъртън, който все още е с превръзка на лявата ръка, пристигна заедно със съпругата си Хелена Бонъм-Картър.


Сали Филд

© Lucas Jackson, Reuters

Сали Филд


01:50 ч. - Сали Филд, която може да си тръгне със статуетка за поддържаща дамска роля в "Линкълн", пристигна в красива и смела червена рокля. Веднага след нея обективите се насочват към Джоузеф Гордън-Левит.


Дженифър Лорънс

© Lucas Jackson, Reuters

Дженифър Лорънс


01:46 ч. - Една от най-очакваните актриси - 22-годишната Дженифър Лорънс, номинирана за "Оскар" за главна женска роля в "Наръчник на оптимиста", пристигна в прелестна бяла рокля на "Диор", също без презрамки, но с фина перлена огърлица, която обаче се спускаше на гърба й.


Аманда Сейфрид

© Lucas Jackson, Reuters

Аманда Сейфрид


Веднага след нея Аманда Сейфрид от "Клетниците" също украси червения килим с прелестна прическа и рокля на "Аликзандър Маккуин"


Джаки Уивър

© Lucas Jackson, Reuters

Джаки Уивър


01:40 ч. - Фотографите обръщат обективите си към Даниел Радклиф, а малко след него и към още една от актрисите, които тази вечер имат шансове да си тръгнат със статуетка за второстепенна роля - Джаки Уивър от "Наръчник на оптимиста".


01:38 ч. - Кери Уошингтън от "Джанго без окови" също вече е пред "Долби Тиътър" в красива рокля в прасковен цвят. Това, което модните наблюдатели вече отбелязват, е че повечето дами не носят колиета, а наблягат на бляскави елементи в самите си тоалети.


Рийз Уидърспуун

© Lucy Nicholson, Reuters

Рийз Уидърспуун


01:31 ч. - Най-младата дама, номинирана за "Оскар" за актриса в главна женска роля - 9-годишната Куавензани Уилис от "Зверовете на дивия Юг", която носи малка чантичка във формата на куче и красива тъмносиня рокля "Армани".


Половинката на Чанинг Тейтъм  Jenna Dewan

© Adrees Latif

Половинката на Чанинг Тейтъм Jenna Dewan


01:29 ч. - Чанинг Тейтъм пристигна с красивата си бременна съпруга, а веднага след него дойде и Рийз Уидърспуун.


Ейми Адамс

© Lucas Jackson, Reuters

Ейми Адамс


01:22 ч. - Актрисата Ейми Адамс, номинирана за поддържаща роля в The Master, пристигна в елегантна бална рокля na Oscar de la Renta в мек сив цвят.


Индийският актьор Сурай Шарма

© Lucas Jackson, Reuters

Индийският актьор Сурай Шарма


01:19 ч. - Саманта Баркс, също от мюзикъла "Клетниците" пристигна в елегантна семпла черна рокля точно след звездата от "Животът на Пи" Сурай Шарма.


Саманта Баркс

© Adrees Latif, Reuters

Саманта Баркс


Джесика Частейн

© Associated Press

Джесика Частейн


01:12 ч. - Номинираната за главна женска роля във "Враг номер едно" Джесика Частейн също пристигна и радва фотографите с усмивката си. Тя е облечена в бежава бляскава рокля на Армани без презрамки, като е заложила изцяло на нейния блясък без да избира колие.


Еди Редмейн и приятелката му Хана Багшау

© Lucas Jackson, Reuters

Еди Редмейн и приятелката му Хана Багшау


01:08 ч. - Една от звездите от филма "Клетниците" Еди Редмейн, който изпълнява ролята на младия бунтовник Мартин, пристигна заедно с красива руса дама, облечена в рокля в пастелено зелено.


Ив Стюарт е номинирана за най-добър дизайн на продукция за "Клетниците"

© Adrees Latif, Reuters

Ив Стюарт е номинирана за най-добър дизайн на продукция за "Клетниците"


00:46 ч. - Булевард "Холивуд" в Лос Анджелис, който стига до "Долби Тиътър", е вече затворен за движение в очакване гостите и номинираните да пристигнат на червения килим. Стотиции медии отразяват събитието на живо. Не по-малко са и почитатели и фенове на киното и неговите звезди, които очакват да зърнат своите любимци на път за церемонията. Публиката е изключително шумна. В далечината се чува глас, който ги подгрява с високоговорител.


Шърли Беси

© Lucas Jackson, Reuters

Шърли Беси


Междувременно може да давате и своя глас в анкетата:



Всичко, което трябва да знаете за: