Оскари 2014: Матю или Лео?

Брокерите залагат и на аутсайдерите

Оскари 2014: Матю или Лео? | StandartNews.com

Оскарът за главна роля при мъжете тази година по всяка вероятност ще отиде при Матю Макконъхи или Леонардо ди Каприо. Фенският вот е тотално за вечния ерген, който сам пусна идеята на Скорсезе за "Вълкът от Уолстрийт". Още повече, че Академията е абсолютен длъжник на Ди Каприо, който въпреки световната си слава и куп хитове все още не се е добрал до жадуваното отличие: Лео винаги остава в клуба на номинираните. Във "Вълкът от Уолстрийт" обаче е много по-убедителен от бледия образ във "Великия Гетсби". Лео наскоро бе принуден да обяснява, че не изповядва философията на алчния си персонаж, което е донякъде и комплимент за него. Ди Каприо влиза напълно в кожата на бруталния брокер - до степен, в която си навлече обвинения, че разпространява идеите му за безскрупулното забогатяване в името на всичко. А общата им работа със Скорсезе (пети филм) е достигнала предела на съвършенството.

 

Матю Макконъхи обаче е способен да изненада с майсторския образ на болния от СПИН Рон Уудръф в "Клубът на купувачите от Далас". Матю в началото изобщо не бил в кастинга. Имиджът на красавец от романтичните комедии със сладникав привкус не се понравил на продуцентите.

 

"Не бях сигурен за Матю. След това се срещнах с него и видях мъж, който наистина иска да промени представата за себе си и да се впусне в нови предизвикателства", каза наскоро режисьорът Жан-Марк Вале. Още преди да бъде избран за ролята, Матю минал на диета, за да пресъздаде ХИВ позитивния електротехник от Тексас. Той отслабнал с 18 килограма и заприличал на сянка. Благодарение на тази драматична трансформация получава ролята. И шансът да детронира Лео като най-вероятен победител.

 

Прогнозите

Букмейкърски къщи, кинопознавачи и фенове постоянно се опитват да отгатнат присъдата на Академията. Според коефициентите и мненията на професионалистите, въпреки че "Гравитация" е първенец по номинации, филмът ще спечели "периферни статуетки" - за ефекти, звук, костюми. Харесваният от всички "Вълкът от Уолстрийт" също ще остане повече като хит за масовия вкус и журито на Академията няма да отдели повече от 2-3 приза за лентата на Скорсезе - и нито един от тях няма да е за най-добър филм, смятат експертите. Всъщност лютата битка за големите пет (най-добър филм, най-добра режисура, главни мъжки и женски роли и оригинален сценарий) ще е между "Американска схема" и "12 години робство". Създателите на "схемата" са същите, които създадоха изненадата на миналогодишните награди - "Наръчник на оптимиста". Лентата бе в неблагодарния по отношение на престижни отличия жанр романтична комедия, но въпреки всичко взе три оскара. "12 години робство" пък е тежка драма от класически тип, каквито обикновено академиците харесват. Малко след тях по коефициент за успеваемост е "Клубът на купувачите от Далас", въпреки че третира темата за СПИН-а, която редица кинаджии считат за прекалено изтъркана. Филмът "Тя" също е способен на изненади: пестелив, красив и въздействащ. "Небраска" е способен да създаде изненада и да пробие пред отявлените фаворити.

 

Морски дарове за Стрийп и компания

С какво ще замезват знаменитостите, решили да присъстват на 86-те годишни награди на Академията? Лео ди Каприо, Мерил Стрийп и Дженифър Лоурънс ще се насладят на риба тон и пушена сьомга, суши с гарнитура от калмари и омари, както и на взимащи дъха френски десерти. Тримата отдавна са ценители на морските дарове и не пропускат възможността да ги поръчат. Разбира се, тези от звездите, които спазват стриктна диета, също няма да бъдат забравени. За тях ще има специални ястия с киноа, като дори ще бъде приготвена и торта от зърноподобната култура.

 

Как става гласуването

Вотът за наградите "Оскар" е сложен и перфектно изпълнен. Има четири центъра, в които членовете на Академията получават филмите за гледане още през ноември - Лос Анджелис, Ню Йорк, Сан Франциско и Лондон. Гласуват повече от 1000 души - неколкостотин са само тези на Острова. Препоръчително е лентите да се завъртят на голям екран - иначе лаптопът ограбва част от въздействието. Ако някой от членовете на Академията не може да отиде на предвидените прожекции, получава DVD. На него обаче няма нищо повече освен името на филма - без обложки, без снимки, без реклами. Правилата са съвсем стриктни. Хората от журито не могат да се виждат с когото и да било от екипите на номинираните продукции.

Академията е разделена на сектори. Има специализирано жури по сюжетите - така нареченият писателски екип, който дава вот за "най-добър сценарий", "най-добър адаптиран сценарий" и "най-добър филм". Актьорско жури избира най-добрите между колегите.

Обикновено за единствен недъг на процедурата се сочи възрастта на академиците. Средно членовете са на по 65. Заради това, поне според недоволните от вота, "Социалната мрежа" (2008) нямаше как да вземе статуетка за най-добър филм: беше естествено по-възрастните да харесат повече "Речта на краля" вместо страхотната история за появата на Фейсбук. Сходна бе ситуацията и с немия и черно-бял "Артистът", към когото академиците проявиха силен афинитет и го окичиха с най-много отличия.

 

1200 бутилки шампанско

На официалното парти след церемонията на гостите се сервират 1200 бутилки шампанско, над 2000 омара и 4000 шоколадови статуетки "Оскар".

С тазгодишната номинация за най-добра актриса Мерил Стрийп счупи собствения си рекорд - 18. Тя е печелила три пъти, но не е носител на най-много награди. Най-много статуетки има Катрин Хепбърн.

Ед Харис, който играе командир на мисията във филма "Аполо 13", има роля и в "Гравитация". Там той присъства само с гласа си.

Дженифър Лоурънс е най-младата актриса, получавала три номинации.

Меган Елисън, която е продуцент на "Американска схема" и "Тя", е първата жена и въобще първият продуцент с две номинации в категорията "Най-добър филм" в една и съща година.

"Американска схема" е 15-ият филм, който получава номинации във всички категории.

Всички наркотици във "Вълкът от Уолстрийт" са таблетки витамин В. Не е ясно точно колко пъти се изричат нецензурни думи, но със сигурност е над 500.

Според американско изследване актьорите, които са печелили награда няколко пъти, живеят с 6 години повече, отколкото тези, които са губили нееднократно. По тази логика Даниел Дей-Луис и Мерил Стрийп би трябвало да станат столетници.

Средният брой зрители на церемонията на наградите за последните 10 години е 38,58 млн.

Дори и на подобна церемония има платена публика - необходима, за да изпълни театъра. Плаща се по 125 долара на човек.

През 2000 г. 55 статуетки са откраднати в Лос Анджелис. След няколко дни са намерени в кофа за боклук, а човекът, който ги е открил, е възнаграден с два билета за церемонията и 50 000 долара.

Най-кратката церемония е тази през 1929 г. - с дължина 15 минути. Провежда се в хотел Roosevelt в Калифорния и дори не е заснета.

Замъкът от "Замръзналото кралство" е вдъхновен от истински леден хотел в Канада.

Кралят на Оскарите е композиторът Джон Уилямс с 49 номинации. Той е печелил 5 пъти и има повече номинации от всеки друг жив човек.

 

Къде си пазят статуетките

Дженифър Лоурънс - върху пианото на родителите си

Мерил Стрийп - в тоалетната

Ема Томпсън - в банята

Джордж Клуни - на рафта на домашната си библиотека

Дъстин Хофман - в кабинета си

Гуинет Полтроу - в сандък

Том Ханкс - зад витрина с отличия

Ръсел Кроу - в ранчото си в Австралия

Никалъс Кейдж - в багажника на камион

Тимъти Хътън - в хладилника

Джак Никълсън - в библиотеката

Мира Сорвино - в гардероба

Сандра Бълок - в стаята на сина си

Кейт Бланшет - в музея в Мелбърн

Странните речи

Брандо праща индианка

 

През 1973 г. Марлон Брандо "взривява" Меката на киното, бойкотирайки 45-ото раздаване на наградите. На 27 март той трябва да вземе отличието за превъплъщението си в Дон Корлеоне в "Кръстникът". Вместо да иде на церемонията, актьорът праща там млада индианка. Въоръжава я с пространна реч в размер на 15 страници, в които обяснява защо отказва статуетката. Тя обаче говори само 45 секунди, защото е заплашена от продуцента на лентата Албърт Руди. След това отива зад завесата и изчита всичките петнайсет страници на Брандо пред журналистите. Оттогава академията приема правилото наградите да се вземат винаги лично.

 

Камерън се поолива

Въпреки че цитира реплика от "Титаник", Джеймс Камерън прави твърде горделиво изказване. "Аз съм царят на света!", изръсва се доволният режисьор, след като взема куп статуетки за емблематичната си лента. Малко по-късно успява да оправи лошото впечатление, молейки публиката за минута мълчание в почит на жертвите от "Титаник".

 

Джоли: Влюбена съм в брат си

Преди да стане познатата "хуманитарна" и примерна съпруга, Анджелина Джоли беше лошото момиче на Холивуд. Когато взема статуетка за най-добра поддържаща роля през 1999 г., Джоли казва: "В момента съм влюбена в брат ми" - реплика, която никога така и не изяснява.

 

Джак Паланс прави лицеви опори

Когато 72-годишният Джак Паланс печели статуетката, внезапно ляга на пода и пред изумените зрители започва да прави лицеви опори на една ръка. Актьорът, който беше специалист по зли роли, се приближава до земята повече от 10 пъти без проблем. Въпреки това решението му си навлича лек присмех, защото демонстрацията на жизненост изглежда повече от странна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай