За живота, вселената... и теорията на всичко

За живота, вселената... и теорията на всичко

© Екип на филма

Може да участвате в новата филмова игра на "Дневник" и "Форум филм България", посветена на "Теорията на всичко", като отговорите на един въпрос. Ще получите шанса да спечелите плакат с автографи на актьорите в главните роли, както и един от 10 двойни билета за кино. Вижте правилата за участие тук. Днес, в деня на премиерата на филма за България, ви разказваме повече за създаването му. 


Стивън Хокинг е един от най-великите учени в съвременната история. Книгата му "Кратка история на времето" е продадена в над 10 милиона копия по целия свят и е основополагаща за модерните теории за времето и космоса, за произхода и бъдещето на вселената.


Но успехът на Хокинг не се дължи единствено на брилятния му ум. Всъщност успехът му е нарицателно за триумфа над злощастието и физическите ограничения. А след биографичния филм "Теорията на всичко", в който фокусът пада върху една по-малко позната страна от живота на учения - семейството му - историята му ще се превърне и в символ на силата на любовта и чудесата, на които е способна една жена, посветена на съпруга си.




Сюжетът


Лентата, която получи пет номинации за Оскар, включително за най-добър филм на годината и актьори в главна мъжка и женска роля - Еди Редмейн и Фелисити Джоунс, проследява срещата на младите студенти в "Кеймбридж" Стивън Хокинг и Джейн Уайлд, бъдеща Хокинг. Те се влюбват от пръв поглед, а по същото време тогава 21-годишният астрофизик е диагностициран с амиотрофична латерална склероза и получава прогноза за около две години мъчителен живот.


За живота, вселената... и теорията на всичко

© Associated Press

Филмът и мемоарът на Джейн Уайлд, по който е адаптираният сценарий (също номиниран за Оскар), разкриват, че зад чудото Стивън Хокинг стои една жена с много воля и решителност съпругът й да достигне научните върхове, за които мечтае и на които е способен. След като научава какво бъдеще я очаква с мъжа, когото обича, тя решава да остане и да се посвети на семейството им. С нейната подкрепа и неотменна грижа в 25-годишния им брак, ученият отблъсква депресията и надхвърля всички очаквания.


"Хората не си дават сметка, че зад гения на Стивън Хокинг се крие и фигурата на съпруг и баща, че някога той е вървял и говорил, че освен велик учен е и един абсолютен оптимист", казва един от продуцентите на филма Лиса Брус. По думите й това цели да покаже филма, а заедно с това "един от най-силните елементи на историята е усещането, че той не би могъл да постигне нищо от това, което е постигнал, без партньор като Джейн." "Любовта им е едновременно уникална и универсална", казва още Брус.


"Теорията на всичко" е толкова за физиката на любовта, колкото е и за любовта към физиката", допълва и Антъни МакКартън, който адаптира сценария за лентата по мемоарите на главната героиня.


Така, благодарение на съпругата си и напук на лекарите и на мускулната дистрофия, която постепенно парализира Хокинг и му отнема способността да говори - процес, пресъздаден майсторси от Редмейн - пет десетилетия по-късно той продължава да живее, да работи върху теориите и книгите си, да изнася лекции и да се радва на любовта на децата и на внуците си. 


Продукцията


Подготовата на филма отнема няколко години, докато продуцентите Тим Бевън, Лиса Брус и Антъни МакКартън от компанията "Working Title" успеят да съберат всички легални разрешения и да получат благословията на Джейн и Стивън да екранизират живота им. Бюджетът за мащабната продукция според изчисленията на филмовата база данни IMDb е около 15 млн. долара, а само в САЩ до момента е спечелила около 30 млн. долара от продадени билети.


След като и режисьорът Джеймс Марш, носител на Оскар за документалния филм "Човек на въже" (2009 г.), се присъединява към екипа, същинската работа по подбора на актьорите и заснемането на историята може да започне. Марш признава, че като по-голямата част от хората по света до този момент свързва образа на Хокинг единствено с инвалидния стол и науката, но след като се запознава със сценария се ентусиазира да покаже изцяло човешката страна на "легендата".


Филмът е заснет на няколко емблематични локации - Колежът "Св. Джон" в Кеймбридж, лабораторията Кавендиш в Университета "Кеймбридж", където за пръв път е разделен атомът и за която Стивън Хокинг някога е имал собствен ключ, както и някои от най-красивите градини и резиденции на Кралицата около Лондон, също и Кралксата опера в Ковън Гардън. За автентичността на снимките в екранния дом на семейството се грижи самият Стивън Хокинг, който предоставя колекцията си от сертификати, дипломи и отличия за реквизит, а интериорът е възстановен по снимките от семейните им албуми.


За живота, вселената... и теорията на всичко

© Associated Press


Облеклата и прическите също са прецизно съобразени с действителните личности и модите през периода от 25 години, в който се развива действието. Най-голямото предизвикателство за екипа на дизайнера Стивън Нобъл е сцената на майския бал в Кеймбридж, за която трябва да облекат празнично над 200 статисти в стила на 60-те години.


Като Стивън Хокинг Еди Редмейн сменя 77 костюма, в типичния стил на професора - "леко ексцентричен и раздърпан, с вратовръзката накриво и не съвсем загащен, или пък с пропуснато копче", казва Нобъл. За стила на Фелисити Джоунс като Джейн Хокинг не са необходими толкова усилия, но се внимава за прическите й, които се менят през годините според модата.


Актьорите


Подборът на актьорите е изключително важен, споделя режисьорът Джеймс Марш. За ролята на Стивън е необходим мъж, който да издържи на тежки физически трансформации пред камерата, а за Джейн - жена, която да може да покаже широк диапазон от емоции и обикновено смесени чувства на съпричастност и отчаяние.


Еди Редмейн се подготвя за ролята в продължение на месеци. Среща се с хора с неврологични заболявания и си води записки, упражнява поведението в различните стадии от болестта. Пред камерата в ролята на Стивън Хокинг Редмейн носи различни протези - има например различна форма на ушите за по-голяма прилика, както и на ръцете заради деформациите от болестта. И понеже филмът не е заснет в последователността на сюжета, понякога в един ден му се налага да играе "здравия Стивън Хокинг" сутринта, "втори стадий" следобяд и "напълно парализирания" вечерта. Актьорът си прави специална таблица, за да следи как трябва да изглежда във всяка следваща сцена. 


За живота, вселената... и теорията на всичко

© Associated Press


За да пресъздаде ролята на Джейн, британската актриса Фелисити Джоунс пък многократно се среща лично с бившата г-жа Хокинг, за да научи повече за трудностите в съвместния й живот с парализирания й съпруг. Джоунс признава, че това действително е повлияло на начина, по който решава да изиграе образа - дисциплиниран, решителен, без особена сантименталност.  "Вярвам, че между тях е имало незабавно физическо привличане, но едновременно с това - това е била една среща на умове. Предизвиквали са се един друг, имало е и елемент на състезание, тъй като и двамата са ревностни академици в своите сфери.", коментира Джоунс.


"В много сцени виждаме георят на Еди уязвен физически, а герионята на Фелисити - психичеси. Тя трябва да показва парадоксите в емоциите си, а това не е никак лесно", казва и режисьорът Марш. Според него, това което е направило динамиката между актьорите успешна, е фактът че по време на снимките те много са се сближили като приятели и колеги. Според Джоунс пък това което ги е сближило с екранния й партньор е сходният им начин на работа и взаимното доверие.


Всичко, което трябва да знаете за: