Не се случва често да попаднем на новина, свързана с японска анимация. Затова благодарим за подсещането на mike28 и споделяме с всички, които обичат рисуваното изкуство, един кратък трейлър на „Приказката за принцеса Кагуя” („Kaguya-hime no Monogatari”), най-новия филм на съоснователя на студио „Гибли” Исао Такахата.

Прочутата история от 10 век за възрастния берач на бамбук, който открил миниатюрно момиче в едно стъбло, се смята за най-стария запазен японски разказ. Кагуя расте и хубавее, много принцове я искат за жена, ала тя им поставя неизпълними задачи и всички се провалят. Дори императорът се влюбва в неземната й красота, ала тя отказва да стане негова съпруга. Идва време, когато момичето трябва да се раздели със земното си семейство, защото „хората от Луната” я викат обратно при себе си (всъщност приказката си е съвсем реален средновековен sci-fi). Тя оставя дарове за императора и се възнася на небето. Отчаяният влюбен владетел иска да узнае коя е планината, която е най-близо до небосклона, и нарежда на войниците си да занесат на върха й даровете на принцесата и там да ги изгорят – той не желае да се радва вечно на живота, след като не може да бъде с Кагуя. Според легендата именно думата за безсмъртие 不死 „фуджи” дава името на планината…

Още през 2009 година Такахата споделя, че следващият му филм ще бъде за „престъплението и наказанието на една принцеса” и че историята ще следва фолклорни мотиви. Джо Хисаиши, който е композитор на над сто саундтрака и соло-албуми, е автор на музиката на филма (той работи по много, да не кажем всичките филми на Миязаки). Сценарият е дело на Такахата и Рико Сакагучи, а приказната история е първият филм на 78-годишния творец от 1999 година, когато излиза „My Neighbors the Yamadas” („Hōhokekyo Tonari no Yamada-kun”), ако не броим участието му през 2003 в „Winter Days” („Fuyu no Hi”), където само рисува. Аки Асакура ще даде гласа си на принцеса Кагуя; берачът на бамбук ще говори с гласа на известния японски актьор Такео Чии, който си отиде от този свят през лятото на 2012, но Такахата е запазил записа на ролята му.

Приказката за принцеса Кагуя” трябваше да излезе на екран през лятото, но в момента премиерната дата за Япония е 23 ноември. Enjoy!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *