Оскари 2015: Кой заслужава и кой ще спечели според Indiewire

Оскари 2015: Кой заслужава и кой ще спечели според Indiewire

© Associated Press

С наближаването на 87 награди "Оскар" тази неделя залозите за бъдещите победители текат с пълна пара. Освен собствените си прогнози, американският сайт Indiewire се обръща и към 50 външни кинокритици с въпроса кой според тях ще отнесе статуетките в най-желаните категории - и кой всъщност ги заслужава.


Според мнозинството "Бърдмен" има най-голям шанс да получи приза за филм на 2014 г. в неделя. Той води убедително с 65%, следван от експериментът на Ричард Линклейтър, сниманият в продължение на 12 години филм "Юношество" с 31%. Фикцията води пред силните ленти по истински случаи, които излязоха тази година, като "Американски снайперист" получава 4% от гласовете, а биографичният филм за Стивън Хокинг "Теорията на всичко" е на опашката с 2%.


Майкъл Кийтън в "Бърдмен"

© Associated Press

Майкъл Кийтън в "Бърдмен"


Кой обаче наистина заслужава статуетката? При така поставен въпрос, нещата стоят различно. "Бърдмен" пада на трето място, а критиката се разделя на две - "Гранд хотел Будапеща" или "Юношество".




Шансовете на останалите претенденти не са големи. Драмата за Мартин Лутър Кинг "Селма" е с 14%, независимият "Камшичен удар" 9%, а "Игра на кодове" получава равни гласове с "Американски снайперист" - само 2%.


Според петдесетката на Indiewire надпреварата за най-добър режисьор ще се води между Алехандро Гонсалес Иняриту за "Бърдмен", който получава 46% и Ричард Линклейтър за "Юношество" с 54%.
Най-малко подкрепа среща Мортен Тилдъм, номиниран за "Игра на кодове".


Най-добра актриса ще бъде Джулиан Мур, категорично смятат от изданието. Ролята й във "Все още Алис" ще й донесе първия й "Оскар", въпреки че гласуващите в категорията смятат, че Марион Котияр е тази, която трябва да спечели.


И "Оскар" за главна мъжка роля ще получи... Еди Редмейн, компенсирайки очакванията за "Теория за всичко". Така смятат 67% от критиците, и същевременно 57% казват, че наградата заслужава Майкъл Кийтън за "Бърдмен". Реалният му шанс според тях е 29%, следван от Брадли Купър със 17%, Еди Редмейн с 15%, Стийв Карел с 9% и Бенедикт Къмбърбач само със 6%.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: