"Завръщането", "Спотлайт" или "Големият залог" - кой ще грабне "Оскар" според букмейкърите

Режисьорът и главният актьор в "Завръщането" изглежда ще си тръгнат със статуетките на академията

© Associated Press

Режисьорът и главният актьор в "Завръщането" изглежда ще си тръгнат със статуетките на академията

Докато Крис Рок подбира шегите за второто си участие като водещ на наградите на Американската филмова академия, a актьорите подготвят тоалетите си за червения килим пред "Долби тиътър", любителите на прогнозите и залозите очакват да разберат дали ще успеят да познаят големите победители в 88-ото издание на най-популярните филмови отличия. 


Откакто академията обяви своите номинации на 14 януари, бяха раздадени някои от ключовите награди в света на киното - на актьорската гилдия, на режисьорската гилдия, на гилдията на писателите и на британската филмова академия (BAFTA), които ясно чертаха фаворитите за оскарите. В деня преди церемонията в "Долби тиатър" ще станат ясни и носителите на отличията "Независим дух", които вероятно ще разсеят и последните останали съмнения.


"Завръщането" на Алехандро Гонсалес Иняриту е големият фаворит за най-ценния "Оскар" - за най-добър игрален филм. Филмът на мексиканския режисьор получи 12 номинации, премина победоносно през сезона на наградите и, по всичко изглежда, ще бъде големият победител тази неделя. Приключенската драма с Леонардо ди Каприо до момента е завоювала 59 отличия, включително за най-добър игрален филм на "Златен глобус" (в категория "драма") и BAFTA.




Букмейкърските къщи предлагат коефициенти между 1.44 и 1.53 за триумф на "Завръщането". Филмът, който може да раздели процентите Иняриту, Арън Милчън, Стив Голин, Мери Перънт и Кийт Редмън от статуетките, е журналистическата драма "Спотлайт" с Майкъл Кийтън, Марк Ръфало и Рейчъл Макадамс в главните роли.


Биографичната лента на Том Макарти, разказваща разкриването на големия скандал с масово блудство над деца от служители на католическата църква в Бостън от вестник "Бостън глоуб", спечели отличието на критиците за най-добър филм, а освен това грабна най-ценната статуетка от наградите на актьорската гилдия - за екранен ансамбъл. Залози за триумф на "Спотлайт" в "Долби тиатър" се приемат при коефициенти около 3.50.


Мексиканският оператор Емануел Любецки се протяга към трети пореден оскар

© Associated Press

Мексиканският оператор Емануел Любецки се протяга към трети пореден оскар


Другият филм, който има добри шансове за успех, е "Големият залог" с Крисъчън Бейл, Стив Керъл, Райън Гослинг и Брад Пит като четирима финансисти, които предсказват световната финансова криза. Букмейкърите дават коефициенти между 5.50 и 6.50 за негов успех.


Останалите номинирани за най-добър филм са без реални шансове за победа - "Лудият Макс: Пътят на яростта" (67.00*), "Стаята" и "Марсианецът" (151.00*), "Бруклин" и "Мостът на шпионите" (251.00*).


"Завръщането" е абсолютен фаворит за още три от най-важните оскари - за най-добър режисьор, най-добра главна мъжка роля и операторско майсторство. Според букмейкърите нищо не може да попречи на Алехандро Гонсалес Иняриту да спечели за втори път режисьорската статуетка, след като през 2015 г. спечели отличието с "Бърдмен". За последно това е правил Джоузеф Манкевич с "Писмо до три съпруги" през 1950 г. и "Всичко за Ив" през 1951 г.


При залог от един лев за победа на Иняриту чистата печалба ще бъде 10 стотинки. Прахосване на пари пък биха били залози за Джордж Милър за "Лудият Макс: Пътят на яростта" (7.50), Адам Макей за "Големият залог (17.00), Том Макарти за "Спотлайт" (21.00) и Лени Ейбрахамсън за "Стаята" (101.00).


Още по-категоричен фаворит за "Оскар" пък е Леонардо ди Каприо, за когото залози се приемат при коефициенти между 1.01 и 1.02. Въпреки нежеланието на част от най-големите му почитатели статуетката да попадне в ръцете му точно за ролята в "Завръщането" Ди Каприо не е застрашен от Еди Редмейн (21.00), Майкъл Фасбендър (26.00), Брайън Кранстън (81.00) и Мат Деймън (101.00).


Победителят в категорията за операторско майсторство също на практика е ясен - Емануел Любецки. Мексиканецът направи поредното си изключително представяне в "Завръщането" и се насочва към трети пореден "Оскар" след "Бърдмен" и "Гравитация", след като дълги години преди това академията пренебрегваше блестящата му камера.


Бри Ларсън почти сигурно печели оскара за най-добра главна женска роля

© Associated Press

Бри Ларсън почти сигурно печели оскара за най-добра главна женска роля


Бри Ларсън е категоричният фаворит за най-добра главна женска роля за изпълнението си в "Стаята". 26-годишната американка направи своя голям пробив с Short Term 12, а сега е на път към първия си "Оскар". Букмейкърите дават скромни коефициенти между 1.03 и 1.05, след като до момента тя спечели шест от седемте големи награди, за които беше номинирана. Единствената й загуба беше на наградите "Сателит" от Сирша Ронан с ролята в "Бруклин". Шансовете на Ронан за "Оскар" са оценени между 9.00 и 17.00.


Статуетката за най-добра поддържаща женска роля, по всичко изглежда, ще отиде при Алисия Викандер, която партнира на Еди Редмейн в "Момичето от Дания". Залози за победа на шведката се приемат при коефициенти между 1.36 и 1.53. След нея се нареждат Кейт Уинслет (4.50), Рууни Мара (6.00), Дженифър Джейсън Лий (41.00) и Рейчъл Макадамс (101.00).


Фаворит за най-добра поддържаща мъжка роля е Силвестър Сталоун. Последното му превъплъщение в Роки ("Крийд") му донесе "Златен глобус" и наградата на критиката, а букмейкърите оценяват шансовете му за "Оскар" с коефициенти около 1.30.


Категорията обаче не е толкова предрешена, колкото показват коефициентите. Сталоун би трябвало да срещне сериозна конкуренция в лицето на един от най-добрите театрални актьори - Марк Райлънс, който прави много силна роля в "Мостът на шпионите". Залози за победа на британеца, който триумфира с отличието на БАФТА, се приемат при коефициенти между 3.50 и 4.00.


Сталоун е фаворитът в категория най-добра поддържаща мъжка роля

© Associated Press

Сталоун е фаворитът в категория най-добра поддържаща мъжка роля


Обикновено наградите на актьорската гилдия са най-точният показател в актьорските категории. Там отличието отиде при Идрис Елба, който обаче дори не попадна сред номинираните от академията за ролята си в Beast of No Nation.


Без конкуренция би трябвало да бъдат "Големият залог" за наградата за най-добър адаптиран сценарий и "Спотлайт" за най-добър оригинален сценарий, чиито шансове са оценени от букмейкърите с коефициенти по-ниски от 1.10.


Унгарският филм "Синът на Саул", спечелил наградата на критиката в Кан през 2015 г., изглежда ще надделее в битката с турско-френската копродукция "Мустанг" за най-добър чуждоезичен филм, докато "Ейми" е фаворит при документалните ленти.



Фаворитите за оскарите:


Най-добър филм: "Завръщането"


Най-добър режисьор: Алехандро Гонзалес Иняриту ("Завръщането")


Най- добър актьор в главна роля: Леонардо ди Каприо ("Завръщането")


Най-добра актриса в главна роля: Бри Ларсън ("Стаята")


Най-добър актьор в поддържаща роля: Силвестър Сталоун ("Крийд")


Най-добра актриса в поддържаща роля: Алисия Викандер ("Момичето от Дания")


Най-добър оригинален сценарий: Джон Сингър и Том Макарти ("Спотлайт)


Най-добър адаптиран сценарий: Чарлс Рандолф и Адам Макей ("Големият залог")


Най-добро операторство: Емануел Любецки ("Завръщането")


Най-добър чуждоезичен филм: "Синът на Саул"


Най-добър документален филм: "Ейми"


Най-добър анимиран филм: "Отвътре навън"


Най-добър монтаж: Маргарет Сиксел ("Лудият Макс: Пътят на яростта")


Най-добри костюми: Джени Бийвън ("Лудият Макс: Пътят на яростта")


Най-добри визуални ефекти: "Междузвездни войни: Силата се пробужда"


Най-добра песен: Til it Happens to You на Лейди Гага (The Hunting Ground)


Най-добър саундтрак: Енио Мориконе ("Омразната осморка")


Всичко, което трябва да знаете за: