Оскари 2016: Справедливост за ди Каприо, признание за разследващата журналистика

Гледка към сцената на "Оскар" 2016 г

"Спотлайт" - филмът по истински случай за разследващия журналистически екип, разкрил блудствата с малолетни в католическата църква, бе обявен за най-добър филм на 2016 г., а Леонардо ди Каприо най-сетне получи заветния "Оскар" за ролята си в "Завръщането", след пет нереализирани номинации през годините.


Американската филмова академия връчи 88-ите си награди снощи (тази сутрин българско време), очаквано доминирани от противоречията около расовото и етническо разнообразие във филмовата индустрия. Чернокожият комик Крис Рок, който водеше церемонията успя да балансира между шегата и критиката, отчитайки несправедливостите в Холивуд, без да пропусне да захапе и двата лагера още в откриващата си реч.


Мексиканецът Алехандро Гонзалес Иняриту получи втори "Оскар" за режисура след миналогодишния за "Бърдмен", но не успя да дублира успеха си за най-добър филм. Неговият "Завръщането" се задоволи с три статуетки от 12 номинации, включително за операторската работа на Еманюел Любецки. Най-много оскари - 6, но във второстепенни категории, взе "Лудият Макс: Пътят на яростта" на Джордж Милър.




Както букмейкърите предвидиха, Бри Ларсън, Марк Райлънс и Алисия Викандер взеха наградите съответно за главна женска и поддържащи мъжка и женска роли. Академията се опита да компенсира липсата на цветнокожи номинирани с много гости, шеги и обещания за разширяване на членския си състав.


"Дневник" проследи събитията на живо, а списък с победителите може видите тук. Четете през целия ден реакции, коментари, видео, галерии и още от най-интересното от церемонията в специалната тема Оскари 2016.


07:00 ч. "Спотлайт" е най-добрият филм на 2015 г. според Американската филмова академия, след като фаворитът "Завръщането" отнесе три други статуетки.


"Надяваме се, че този глас ще се превърне в хор, който ще се чуе чак до Ватикана. Папа Франциск, време е за защитим децата", заяви екипът на филма за огромния скандал със сексуални злоупотреби в католическата църква. "Не бихме били тук без нашите журналисти. Разследващата журналистика е важна", добавиха те.


06:52 ч. Леонардо ди Каприо най-сетне получава "Оскар", след 6 номинации в различни категории през годините. Трета награда за "Завръщането", след тези за режисура и операторско майсторство.


Актьорът изрежда дълъг списък с благодарности за многото режисьори, с които е работил, екипа, семейството си и актьорът Том Харди (той играе в същия филм и бе номиниран за поддържаща роля). За него ди Каприо каза, че само приятелството му е по-голямо от таланта му.


Цялата зала аплодира дълго колегата си, а той отново използва платформата, за да припомни, че климатичните промени са истински и са най-големият проблем, пред който планетата е изправена сега. "Нека да не приемаме планетата като подарък. Аз не приемам тази нощ като подарък", каза ди Каприо.


Джулиан Мур, миналогодишната носителка на "Оскар" за главна женска роля, представи номинираните неговата категория за главна мъжка роля:


Брайън Кранстън в "Тръмбо"
Мат Деймън в "Марсианецът"
Леонардо ди Каприо в "Завръщането"
Майкъл Фасбендър в "Стив Джобс"
Еди Редмейн в "Момичето от Дания


06:47 ч. Еди Редмейн, носител на "Оскар" от миналата година и също номиниран за втори път, обявява победителката в категорията главна женска роля. Кандидатките:


Кейт Бланшет в "Карол"
Бри Ларсън в "Стаята"
Дженифър Лорънс в "Джой"
Шарлот Рамплинг в "45 години"
Сирша Ронан в "Бруклин"


И Оскар очаквано печели: Бри Ларсън, след като отнесе всички други призове през сезона.


06:40 ч. Режисьорът на "Междузвездни войни" Джей Джей Ейбрамс връчва наградата за режисура. Номинираните са "Завръщането" на Иняриту, Адам Маккей за "Големият залог"/The Big Short, Джордж Милър за "Лудият Макс: Пътят на яростта", Лени Ейбрахамсън за "Стаята" и Том Макарти за "Спотлайт"... А победителят е... Алехандро Гонзалес Иняриту за втора поредна година.


"Лео, ти си моят герой, благодаря, че даде сърцето и душата си. Том Харди, всички актьори, продуцентите - благодаря ви. Аз съм голям късметлия, че съм тук тази вечер. Но други нямат тази възможност. Във филма има една реплика - те не те слушат, те виждат само цвета на кожата ти. Нашето поколение има големият шанс да се отърве от това племенно мислене и да даде да се разбере, че цветът на кожата не е по-важен от дължината на косата например", заяви режисьорът от сцената.


Иняриту, с два оскара за режисура, се поздравява с актьора във филма си Леонардо ди Каприо

© Reuters

Иняриту, с два оскара за режисура, се поздравява с актьора във филма си Леонардо ди Каприо


06:29 ч. Сам Смит, който пя по-рано, печели голямата награда за песен с The Writing's On the Wall от "Спектър", последния филм за Бонд. "Стоя тук като горд гей мъж и посвещавам наградата на ЛГБТ обществото, заявява певецът, след като цитира статия, според която нито един открито хомосексуален актьор никога не е взимал "Оскар".


Това е вярно, но само за актьорските категории - първият носител на "Оскар", обявил хомосексуалната си ориентация, преди да спечели наградата, е композиторът Стивън Зондхайм през 1991 г.


06:20 ч. За онези от вас, които сега се събуждат - добро утро и добри новини, тъй като най-вълнуващите моменти от "Оскарите" все още предстоят. В следващия час ще бъдат връчени статуетките за главни роли, филм и режисура, а в момента Куинси Джоунс обявява приза за филмова музика. И победителят е... Енио Мориконе за "Омразната осморка", първи "Оскар" за конкретен саундтрак за него след 6 номинации и една статуетка за цялостно творчество.


Оскари 2016: Справедливост за ди Каприо, признание за разследващата журналистика

© Reuters


06:13 ч. И сега едно посещение от друг ранг - вицепрезидентът на Щатите Джо Байдън се появява на сцената, не за да коментира темата за "белите номинации", а за да обърне внимание на проблема с изнасилванията в американските колежи. Той представя изпълнението на Лейди Гага на номинираната й за "Оскар" песен Til It Happens to You от документалния филм по темата The Hunting Ground.


Преди време певицата открито проговори за преживяно в младостта си сексуално насилие. Емоционален момент за всички в залата, когато на сцената с Гага излизат десетки други жертви. Публиката става на крака.


06:08 ч. Наградата, която особено вълнува останалия свят: "Оскар" за чуждоезичен филм. И той отива при... драмата за Холокоста "Синът на Саул" от Унгария.


Останалите номинирани бяха "Прегръдката на змията"/Embrace of the Serpent, Колумбия, "Мустанг"/Mustang, Франция-Турцишя, "Вълк"/Theeb, Йордания, "Война"/A War, Дания.


Голяма част от отличените тази вечер филми, включително "Синът на Саул", ще могат да бъдат гледани в България на "София филм фест" съвсем скоро.


05:58 ч. Актрисата Деби Рейнолдс получава "Оскар" за цялостно творчество, президентът на киноакадемията Шерил Буун Айзъкс изнася реч, в която обещава Оскарите да отразяват етническото разнообразие в САЩ по-добре, а Дейв Гроул от Foo Fighers изпълнява песен в памет на починалите през изминалата година кинодейци.


05:41 ч. "Ейми" на Асиф Кападия увенчава победния си ход с "Оскар" за документален филм. Кападия посвещава наградата на покойната британска певица, добавяйки, че филмът му я показва в истинската, а не таблоидната й светлина. Семейството на Уайнхаус всъщност бе недоволно от трактовката на Кападия.


Момент от червения килим - Оливия Мън, Шерил Буун Айзъкс и Чарлийз Терон в червено.

© Reuters

Момент от червения килим - Оливия Мън, Шерил Буун Айзъкс и Чарлийз Терон в червено.


Междувременно A Girl in the River: The Price of Forgiveness ("Момичето в реката: цената на прошката"), за убийствата на жени по религиозни причини в Пакистан спечели наградата за късометражен документален филм.


05:32 ч. Слабо познатият в САЩ британец Марк Райлънс от "Мостът на шпионите" печели наградата за поддържаща мъжка роля, обявен от миналогодишната победителка в женската категория Патриша Аркет. Той бе сочен за фаворит, както и за единствен победител от екипа на новия филм на Спилбърг.


Уви, няма "Оскар" за Силвестър Сталоун - Слай, номиниран отново за ролята си на Роки в Creed. Останалите кандидати бяха Крисчън Бейл в "Големият залог", Том Харди в "Завръщането" и Марк Ръфало в "Спотлайт".


05:27 ч. Междувременно "Туитър" и филмовото общество изглежда одобряват как Крис Рок се справя досега с щекотливите теми. Повече спорове привлича шегата му за Джейда Пинкет Смит, която, припомни той, напоследък не е имала много филмови роли. "Нейният бойкот на Оскарите е все едно аз да бойкотирам гащите на Риана. Никой не ме е канил там", заяви водещият в откриващия си монолог.


И все пак мнозина посочват, че по-интересни от неговите реакции са тези на публиката, която изтръпва при всяко споменаване на въпроса.


05:18 ч. Чернокожият актьор Кевин Харт представя следващата филмова песен, номинирана за "Оскар", след призив Холивуд да забрави разделенията по цвят на кожата. Също чернокожият певец The Weekend изпълнява Earned It от саундтрака на "50 нюанса сиво" - единствена номинация за филма, който в събота вечер обра "Златните малинки".


05:15 ч. "Отвътре навън" носи "Оскар" за "Дисни" и "Пиксар" в категорията за пълнометражен анимационен филм. Наградата "връчват" празнуващите юбилей герои на студиото от "Играта на играчките". Конкуренти на оригиналния филм за човешките емоции в главата на едно дете бяха "Овцата Шон", "Когато Марни беше там", "Аномализа" и "Момчето и света".


05:06 ч. Може би една от най-специалните сценични появи - C-3PO, R2D2 и най-новото попълнение сред роботите в "Междузвездни войни" BB8 коментират любимия си композитор, а именно авторът на музиката към сагата Джон Уилямс. Това е една от последните категории, в които най-касовият филм за 2015 г. може да получи статуетка, след като Ex Machinа откмъкна приза за специални ефекти.


Оскари 2016: Справедливост за ди Каприо, признание за разследващата журналистика

© Reuters


04:55 ч. Крис Рок и чернокожата актриса Анджела Басет отново се прицелват в расовия спор, обявявайки, че по случай Месеца на историята на чернокожите академията ще припомни най-награждавания си малцинствен представител: като Франк Блек (второто име на комедийния актьор, който е бял и никога не е печелил "Оскар", се превежда като "черен"). Междувременно "Лудия Макс" взима наградите за звук и звуков монтаж, увеличавайки статуетките си на 6.


04:44 ч. Още една награда за "Лудия Макс" - за монтаж. Засега филмът е реализирал 4 от 10-те си номинации. С най-много надежди тази вечер отново е "Завръщането" - 12, следван от "Лудия Макс", "Марсианецът" със 7, "Спотлайт", "Мост на Шпиони", "Карол" с по 6, "Големият залог" и "Междузвездни войни" с 5, "Датското момиче" и "Стаята" с 4.


04:35 ч. Първа награда за "Завръщането" тази вечер: Еманюел Любецки взима третия си "Оскар" за операторско майсторство, след като миналата година спечели за "Бърдмен", отново на Иняриту. Наградата е заслужена с тежък труд: "Завръщането" е заснет изцяло с естествена светлина по време на жестока зима.


04:27 ч. "Лудия Макс: Пътят на яростта" печели първата си награда на вечерта - за костюми, където се изправи в тежка битка срещу сценографски постижения като "Момичето от Дания". Наградата връчи Кейт Бланшет. Минути по-късно "Лудия Макс" взима и статуетките за сценография и прически. Възможно е това да се окажат единствените награди за екшъна на Джордж Милър, който бе обявен от редица критици за най-добрия филм на 2015 г. Според букмейкърите филмът няма големи шансове за основната категория.


04:10 ч. Джей Кей Симънс, миналогодишният носител на наградата за поддържаща мъжка роля в "Камшичен удар", представя номинациите за поддържаща женска роля: Дженифър Джейсън Лии в "Омразната осморка", Руни Мара в "Карол", Рейчъл Макадамс в "Спотлайт", Алисия Викандер в "Момичето от Дания" и Кейт Уинслет в "Стив Джобс".


И победителката е... Алисия Викандър. Залозите и прогнозите бяха в полза на шведката, която има силна година, започнала с ролята й в Ex Machina. Всъщност много от пишещите бяха на мнение, че главната роля в "Момичето от Дания" е нейна, а не на екранния й партньор Еди Редмейн. Актрисата бе номинирана именно в тази категория на "Златен глобус", но загуби от Дженифър Лорънс в "Джой". Викандър благодари на Редмейн, номиниран за втора поредна година за главна мъжка роля.


Алисия Викандер

© Reuters

Алисия Викандер


04:05 ч. Шегите с "твърде белите" Оскари продължават с видеоклип, в който претендентите за най-добър филм получават кавър версия с чернокожи актьори в главната роля. На сцената излиза комикът Сара Силвърман, която представя първото музикално изпълнение на вечерта: номинираната филмова песен The Writing's on the Wall на Сам Смит от последния филм за Бонд.


03:53 ч. Райън Гослинг и Ръсел Кроу представят номинираните за адаптиран сценарий. И Гослинг връчва наградата на авторите на филма с негово участие "Големият залог"/The Big Short за финансовата криза по едноименната книга на Майкъл Люис. Конкурентите му бяха "Бруклин", "Марсианецът", "Карол" и "Стаята".


Победителите правят препратка към президентските избори в САЩ, призовавайки публиката да не гласува за кандидатите, които взимат пари от Уол Стрийт - централната тема на платформата на демократа Бърни Сандърс.


04:46 ч. Емили Блънт и Чарлийз Терон представиха номинираните за оригинален сценарий - "Мостът на шпионите", Еx Machina, "Отвътре навън", "Спотлайт" и "Директно от Комптън" (Straight Outta Compton).


И победителят е... "Спотлайт" - Джош Сингър и Том Маккарти. "Направихме този филм за всички журналисти, които се изправят срещу властта и за всички, пострадали от сексуалното насилие. Надяваме се това да не се случва повече."


Основните претенденти в актьорските категории за 2016 г.

© Reuters

Основните претенденти в актьорските категории за 2016 г.


03:43 ч. Крис Рок откри церемонията и хвана бика за рогата: "Боже, преброих поне 15 чернокожи на трейлъра към тазгодишните Оскари... Добре дошли на наградите на академията, известни също и като "Изборът на белите хора" (White People Choice Awards, заради членовете на академията, които са 90% бели).


Рок казва, че в историята на наградите има 71 други издания без нито един чернокож номиниран. "Защо не протестирахме тогава? Защото си имахме по-сериозни проблеми, като например изнасилвания и убийства. Когато баба се люлее от дървото е трудно да се интересуваш кой е взел "Оскар" за късометражен документален филм..."


След това необичайно сравнение комикът запита защо все безработните те призовават да бойкотираш нещо. Но добави, че наистина няма достатъчно роли за чернокожи актьори. "Растистки ли е Холивуд? Е, малко. Като братствата в университетите."


Монологът се постара да уважи всички страни в спора.


03:26 Разбира се, сред големите интриги на вечерта е дали мексиканецът Алехандро Гонзалес Иняриту ще успее да повтори удара си от миналата година, печелейки двата големи приза за "Завръщането", както и дали Леонардо ди Каприо ще успее най-сетне да вземе заветната статуетка за мъжка роля. Актьорът има 6 номинации до момента.


Сирша Ронан

© Reuters

Сирша Ронан


Конкуренти на Иняриту в режисьорската категория са Адам Маккей за "Големият залог"/The Big Short,
Джордж Милър за "Лудият Макс: Пътят на яростта", Лени Ейбрахамсън за "Стаята" и Том Макарти за "Спотлайт", а за филм - същите плюс "Мостът на шпионите" на Стивън Спилбърг, "Бруклин" на Джон Краули и "Марсианецът" на Ридли Скот.


Кейт Бланшет

© Reuters

Кейт Бланшет


03:05 ч. Водещ ще бъде чернокожият комик Крис Рок, който се завръща след успешната си церемония през 2005 г. и замества Нийл Патрик Харис. Миналогодишната церемония бе една от най-непопулярните в последните години. За сметка на това сега Рок има тежката задача да развлича публиката и едновременно с това да отговори на критиките за липсата на расово и етническо разнообразие в номинациите.


03:00 ч. Добър вечер от червения килим на "Долби тиътър" в Лос Анджелис, където след половин час ще бъдат връчени 88-ите награди "Оскар". Времето е хубаво, а голяма част от номинираните в основните категории вече извървяха 193-те метра до входа. "Дневник" ще следи церемонията на живо.


Чарлийз Терон в червено на червения килим

© Reuters

Чарлийз Терон в червено на червения килим


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: