Българин получи „Оскар" за разработените от него технологии. Владимир Койлазов беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията. Той спечели наградата заедно със своя съдружник Петър Митев, отбелязва NOVA.

Владимир Койлазов с "Оскар" в категория "Научни и инженерни технологии"

Двамата имат компания, разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация. Технологичните "Оскари" се раздават две седмици по-рано на специална бляскава церемония в хотел в Бевърли хилс.

Обявиха номинациите за Оскар, българинът Теодор Ушев е сред номинираните

38-годишният Владимир Койлазов от Русе е завършил "Информатика" в Софийския университет. За дългогодишния си труд казва скромно "15 години пот и сълзи дават резултат, някой е забелязал".

"Аватар", "Игра на тронове", "Дедпул", "300" и стотици други филми са белязани от софтуера на Владимир Койлазов.
 


"Никога не съм имал илюзии, че съм кой знае какво, но пък общо взето знаех, че каквото искам да направя, ако имам достатъчно време, ще го направя", казва Койлазов.

Владимир Койлазов с "Оскар" в категория "Научни и инженерни технологии"

Съдружникът му обяснява, че техният софтуер е решението за киноиндустрията: "да не потрошат милиони, на някого да не му хвръкне главата, че не е заснел нещо, режисьорът да е доволен, продуцентът да е доволен и накрая всички да сме доволни".

Койлазов е категоричен, че по собствената си дефиниция не е успял.
nova.bg