Оскари 2017: кога, къде, кого ще гледат кинолюбителите тази вечер

Оскари 2017: кога, къде, кого ще гледат кинолюбителите тази вечер

© Brian Snyder, Reuters

Американската киноакадемия връчва 89-ите си награди "Оскар" тази вечер на церемония, която може да се окаже най-политизираната от години. У нас тя е вълнуваща и заради номинацията на "Сляпата Вайша" Теодор Ушев в категорията за късометражна анимация, първата за български режисьор, макар и за филм, произведен в Канада.


Шоуто започва в 3.30 ч. сутринта на 27 февруари, но червеният килим в "Долби тиътър" в Холивуд ще започне да приема гостите си час по рано. В България оскарите ще бъдат предавани от bTV Cinema, чието студио ще започне още от 23 ч. през нощта. "Дневник" също ще следи церемонията в реално време.


Иначе загряването за най-известните награди в света на киното ще започне още в 20:45 ч. по БНТ, която ще излъчи 6-минутния филм на Теодор Ушев по разказа на Георги Господинов. "Сляпата Вайша" ще се състезава с още 4 филма, като засега букмейкърите й дават второ място по шансове след Piper на "Пиксар".




Видеогалерия: Конкурентите на "Сляпата Вайша" за "Оскар" >


Водещ на наградите е комикът Джими Кимел, а на сцената, освен потенциалните носители на статуетката, се очакват Мат Деймън, Дженифър Анистън, Фей Дънауей, Хавиер Бардем, Леонардо ди Каприо, Скарлет Йохансон и много други. Със сигурност на сцената като представящ ще се яви Мерил Стрийп, която закръгли 20 номинации за престижната награда с ролята си във "Флорънс" малко след като изнесе осъдителна реч срещу президента Доналд Тръмп на церемонията за "Златен глобус".


Фотогалерия: Кои са номинираните за "Оскар" 2017 >


Вниманието обаче ще бъде насочено и към онези, които няма да се явят, начело с носителя на чуждоезичен "Оскар" и номиниран за втори иранец Асгар Фархади. Режисьорът обяви, че няма да присъства в знак на протест срещу забраната за влизане в САЩ, наложена от Доналд Тръмп срещу граждани от седем предимно мюсюлмански държави, включително неговата. Забраната бе впоследствие отменена от съда, но Фархади още в началото заяви, че няма да промени решението си. Вчера той и конкурентите му от категорията осъдиха в общо писмо "фанатизма и национализма, беснеещ в САЩ". В знак на солидарност кметът на Лондон - също мюсюлманин - обяви, че английската столица ще подгрее наградите с безплатна публична прожекция на филма на Фархади "Търговският пътник" на Лестър скуеър. Другаде също ще има интересна "загрявка" за церемонията - включително и с протести.


Видеогалерия: Оскари 2017 г. - претендентите за най-добър филм >


Операторът на "Белите каски" - номинирания документален филм за цивилните доброволни отряди, които се грижеха за населението в обсадени сирийски градове, не е бил допуснат да лети до САЩ заради "подозрителна" информация за миналото му, съобщи вчера "Асошиейтед прес".


На оскарите няма да дойде и номинираната за ролята си в "Джаки" Натали Портман заради напредналата си бременност.


Девет филма се борят за най-големия приз - "Най-добър филм". Фаворит е мюзикълът "Страната Ла-ла-ла". Всички основни претенденти за престижните награди може да видите тук, а какво предричат букмейкърите за тях - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: