Оскарите са близо - 90-ата юбилейна церемония по раздаване на най-престижната кинонаграда ще се случи на 4 март в "Долби Тиатър" в Холивуд.

Вероятно някои си спомнят, че преди да стане "Долби", залата носеше легендарното име "Кодак". С навлизането на дигиталната ера обаче бизнесът на пионера в производството на фотографска лента фалира и мястото, което е било построено специално за церемонията, вече носи името "Долби".

Първата церемония по раздаване на златната статуетка на това място се е случила през 2002 г. Първата церемония на Оскарите по принцип е през далечната 1929 г. в "Холивуд Рузвелд Хотел". На официалната вечеря са присъствали около 270 души.

Ето още любопитни факти за най-престижната награда в киноиндустрията:

Уолт Дисни е печелил наградата най-много пъти - той има 22 статуетки и цели 59 номинации.

Уолт Дисни

Източник: Архив

Уолт Дисни

Филмите с най-много статуетки - по 11, са "Титаник", "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" и "Бен Хур".

Боб Хоуп е бил водещ на церемонията 19 пъти, което го прави и най-честият в историята на Оскарите. Тазгодишният водещ отново ще бъде Джими Кимъл.

Снимка 220798

Продължението на "Кръстникът" от 1974 г. е единствената втора част, която печели Оскар за най-добър филм. Марлон Брандо и Робърт де Ниро са записани в историята и със статуетката за изиграването на един и същ екранен образ.

Снимка 298259

Най-младият актьор, който печели наградата за главна роля, е 29-годишният Ейдриън Броуди за "Пианистът" (2002).

На 76-години Хенри Фонда става най-възрастният актьор, печелил Оскар за главна роля за "Край златното езеро" (1981).

Джак Никълсън

Джак Никълсън

Джак Никълсън е най-номинираният мъж сред актьорите - цели 12 пъти. Печели за "Полет над кукувиче гнездо" и за "Колкото толкова". Има Оскар и за най-добра поддържаща мъжка роля през 1983 г. за филма "Думи на обич".

С най-много номининации сред актрисите е Мерил Стрийп. Тя е номинирана вече 21 пъти, включително и тази година за "Вестник на властта". Печели статуетката за най-добра актриса в главна роля за филмите "Изборът на Софи" (1983) и "Желязната лейди" (2012), както и за поддържаща роля в "Крамър срещу Крамър".

Мерил Стрийп

Източник: GettyImages

Мерил Стрийп

Хийт Леджър и Питър Финч са актьорите, получавали Оскар посмъртно за ролите си в "Черният рицар" (2008) и "Мрежата" (1976).

Лайза Минели взима статуетката за най-добра актриса за "Кабаре" (1972), с което става единственият артист с Оскар, чийто родители също са носители на наградата. Майка й е Джуди Гарланд, която получава почетен Оскар през 1939 г., а баща й е Винсънт Минели - режисьор, който получава наградата за "Джиджи" през 1958 г. 

Най-младият носител на Оскар е Тейтъм О'Нийл, която печели статуетката за най-добра поддържаща роля за "Хартиена луна" (1973), когато е едва на 10-годишна възраст.

Кристофър Плъмър е най-възрастният актьор, който печели статуетката за поддържаща роля за "Новаци" (2010). Любопитен факт е, че тази година той може да подобри собствения си рекорд, тъй като е номиниран за "Всички пари на света" на Ридли Скот.

Легендарният Алфред Хичкок е номиниран за Оскар за най-добър режисьор пет пъти, но не печели статуетката нито веднъж.

Кейт Бланшет е единствената актриса, която взима Оскар за ролята си на друга призьорка - статуетката й носи превъплъщението в Катрин Хепбърн в лентата "Авиаторът" (2004).

Снимка 221287

Източник: GettyImages

Сидни Поатие е първият афроамерикански актьор с Оскар за главна мъжка роля. Това се случва през 1964 г. 

Холи Бери е първата афроамериканска актриса, която печели отличието за главна женска роля през 2002 г. за "Балът на чудовищата".

Статуетката Оскар е висока 34 сантиметра и тежи 3.5 килограма.