Оскари 2018: Кога, къде, кого ще гледат кинолюбителите тази вечер

Оскари 2018: Кога, къде, кого ще гледат кинолюбителите тази вечер

Обратното броене до наградите "Оскар" навлиза в последната си фаза. 90-ата церемония по връчване на статуетките на американската киноакадемия ще се проведе тази вечер в Холивудския "Долби тиътър" и ще започне в 3 ч. българско време в нощта срещу понеделник, 5 март. В България те ще бъдат предавани от канала bTV Cinema, като тяхното студио ще започне още 23.30 ч. "Дневник" също ще следи церемонията на живо от 2.30 ч. сутринта.


След миналогодишния гаф, в който големия "Оскар" първо бе даден на грешен филм, честта да води церемонията отново се пада на комика Джими Кимел. Кимел, който не носеше никаква вина за объркването през 2017 г., сега е натоварен с нелеката задача да разведрява обстановката, без да омаловажава скандалите за сексуален тормоз, помели Холивуд през изминалата година. Комикът се пошегува, че тази перспектива го е завела на психотерапевт.


Фотогалерия: Филмите и актьорите, номинирани за "Оскар" 2018 >




Фантастичният филм "Формата на водата" на Гийермо дел Торо е начело по номинации с 13 броя, следван от военния "Дюнкерк" с 8 и черната комедия "Три билборда извън града" със 7. И трите са номинирани в категорията за най-добър филм, но за разлика от други години залозите при букмейкърите не излъчват категоричен фаворит. Номинациите в най-важните категории може да прочетете тук.



Кого още ще видим на сцената


Лин Мануел Миранда, Марк Хамил, Гал Гадот, Оскар Айзък, Чадуик Босман, Лора Дърн, Том Холанд и Дженифър Гарнър са сред звездите, които се очакват на сцената на "Долби тиътър". Ще излезе и Ашли Джъд, първата актриса, която застана с името и лицето си като жертва на тормоз от страна на продуцента Харви Уайнстийн. Традицията повелява победителите от 2017 г. да връчват статуетките на новите наградени. Тя обаче ще бъде нарушена поне в случая на Кейси Афлек, който ще пропусне церемонията заради стари обвинения в сексуален тормоз над колежка, по които има извънсъдебно споразумение.


Фотогалерия: Оскарите - 90 години триумфи, кино, блясък и гафове >

Тази част от миналото му надвисна над него още миналата година, но не му попречи да вземе "Оскар" за главна роля в "Манчестър край морето". Климатът тази година обаче е съвсем различен. Със сигурност на наградите няма се появи и актьорът Джеймс Франко, чийто триумф като режисьор с The Disaster Artist бе помрачен от сходни обвинения.


В сянката на #MeToo


Отсъствието на дългогодишния любимец на академията Харви Уайнстийн, с чието разобличаване започна лавината от разкрития и обвинения в сексуален тормоз, определено ще бъде слонът в салона на "Долби тиътър". За разлика от други церемонии обаче, няма да има специален дрескод в солидарност с движенията за равноправие и солидарност, възникнали след скандала. По-рано през седмицата Джими Кимел обяви, че не иска да засенчва радостта на победителите, като припомня травмиращите моменти на други. Но водещият няма как да избегне проблема. Той ще трябва да говори едновременно на напрегнатата публика в салона и зрителите в над 220 страни по света.


Всичко за предстоящата церемония може да прочетете в метатемата на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: