Оскарите идват на 4 март и е напълно естествено всички да дават своите прогнози за това кой ще спечели златните статуетки.

Наградите са топ събитието за списание Vanity Fair (цената на куверт за афтърпартито им е 75 000 долара), и специалистите на изданието правят авторитетна класация.

Според тях пет от девет са заглавията, които имат реални шансове за Оскар: "Дюнкерк", "Бягай!", Lady Bird, "Формата на водата" и "Три билборда извън града".

Критиците обаче подхождат нетрадиционно, като признават, че с най-големи шансове са "Три билборда извън града" и "Формата на водата", но според тях победител може (трябва) да стане зловещият трилър "Бягай!".

Безспорно алтернтативен избор, който обаче има своята обосновка. Режисьорът Джордан Пийл е номиниран в три категории - най-добър филм, режисьор и сценарий, с което се превръща в първия чернокож творец, постигнал това.

Ако пък спечели статуетката за лентата си, Пийл ще се превърне в първия чернокож режисьор с Оскар. Time's up, както е модерно да се казва в Холивуд.

Даниел Калууя - звездата в "Бягай"

Източник: YouTube

Даниел Калууя - звездата в "Бягай"

Дори и мотивите за наградата на Пийл да не са черно-бели, сценарият на "Бягай!" е именно такъв. Въпреки бруталната история, пълна с насилие и кръв, филмът е много силен, и според Vanity Fair именно това трябва да бъде победителят тази година.

Списанието подхожда по-очаквано нататък и пише, че при режисьорите Оскар ще вземе модерният мексиканец Гийермо дел Торо. Статуетката за главна мъжка роля ще получи Гари Олдман ("Най-мрачният час"), а за най-добра актриса ще бъде обявена Франсис Макдормант ("Три билборда извън града"). Алисън Джини (Aз, Тоня) ще бъде отличена за поддържаща роля, а при мъжете безапелационен Оскар ще вземе Сам Рокуел за "трите билборда".

Мартин Макдона и екипът на "Три билборда извън града"

Източник: GettyImages

Мартин Макдона и екипът на "Три билборда извън града"

Ето какво смятат букмейкърите. Според коефициентите най-сигурният носител на Оскар е британецът Гари Олдман за превъплъщението му в Чърчил. При жените надпреварата е оспорвана, но букмейкърските къщи залагат на Франсис Макдормант, която вече спечели Златен глобус и БАФТА за ролята си в "Три билборда извън града".

При надпреварата във водещата категория за филм няма толкова изразен фаворит. След триумфа на "Златните глобуси" статистиката подкрепя "трите билборда" на Мартин Макдона, но "Формата на водата" на Гийермо дел Торо води с 13 номинации за Оскар.

"Формата на водата" с най-много номинации за Оскар (плюс пълния списък)

Кои са номинираните филми за Оскар 2018

Мерил Стрийп с рекордна 20-та номинация

Голям минус за Макдона обаче е, че самият той остана извън режисьорските номинации. В 90-годишната история на Оскарите има едва четири филма, които са печелили водещото отличие, без режисьорът им да е бил номиниран - "Арго" (2013), "Да возиш мис Дейзи (1990), "Гранд Хотел" (1932) и "Криле" (1929).

Букмейкърите са най-сигурни, че Дел Торо ще вземе Оскар за режисура. С добри шансове са още Кристофър Нолан за "Дюнкерк" и Грета Гъруиг за Lady Bird.

За главна женска роля като сигурен фаворит букмейкърите посочват Франсис Макдормант, която вече спечели Златен глобус и БАФТА.