На живо

Оскари 2018: "Формата на водата" надви "Три билборда извън града" (хронология)

"Формата на водата" е най-добрият филм на 2017 г. според Американската филмова академия. Фантастиката на Гийермо дел Торо надви основния си конкурент "Три билборда извън града" с 4:2 оскара, включително най-големия приз, в една от малкото изненади на 90-ата церемония по връчването на наградите. Черната комедия на Мартин Макдона, която бе сочена за фаворит, но с малка преднина, ще трябва да се задоволи със статуетките за главната роля на Франсис Макдорманд и поддържаща на Сам Рокуел.


Втори по брой награди, 3, е "Дюнкерк" с призовете за монтаж, звук и звуков монтаж, а останалите фаворити в 9-членната надпревара за най-добър филм си тръгнаха с утешителни оскари от други категории ("Най-мрачният час" взе две за своя Уинстън Чърчил - за Гари Олдман и за грим). На техен фон "Блейд рънър 2049" също взе 2 статуетки, сред които първия "Оскар" на ветерана оператор Роджър Дийкинс. Кратък списък с победителите може да откриете тук.


След безпрецедентните скандали и обвинения в сексуални престъпления, разстресли Холивуд, академията успя да отбележи юбилея си достолепно и даже консервативно. Реакциите спрямо повратни моменти като #MeToo и #OscarsSoWhite бяха свити до един-два сегмента, хуморът - не така хаплив, почти без споменаване на президента Тръмп. Политическите призиви бяха ограничени до конкретни каузи като имиграцията и забраната на оръжията в САЩ. Академията елегантно комбинира историята си с темата за равноправието в индустрията, канейки носителки на награди от далечни години да връчат юбилейните оскари.


Ето как протече вечерта:




И големият победител е....

Оскари 2018: "Формата на водата" надви "Три билборда извън града" (хронология)

© Reuters


В духа на юбилейните препратки Уорън Бийти и Фей Дънауей отново ще връчат наградата за най-добър филм - след миналогодишния гаф с "Лунна светлина" и "Страната Ла-ла-ла".


Номинираните:


"Призови ме с твоето име"
"Най-мрачният час"
"Дюнкерк"
"Бягай"/Get Out
"Лейди Бърд"
"Невидима нишка"/Phantom Thread
"Вестник на властта"
"Формата на водата"
"Три билборда извън града"


И големият победител е.... "Формата на водата" на Гийермо дел Торо.


Този път грешка няма.
До последния момент прогнозите се меняха между дел Торо и "Три билборда извън града". Филмът на Макдона обаче ще остане с наградите за Франсис Макдорманд и Сам Рокуел.

Франсис Макдорманд печели приза за главна женска роля

Оскари 2018: "Формата на водата" надви "Три билборда извън града" (хронология)

© Reuters

Втори "Оскар" за "Три билборда извън града", втори и за Макдорманд, която е номинирана общо 5 пъти. Предната й статуетка е за изпълнението й във вече легендарния "Фарго".


Претендентите -
Сали Хокинс, "Формата на водата"
Мерил Стрийп - "Вестник на властта"
Марго Роби - "Аз, Тоня"
Сирша Ронан, "Лейди Бърд"

Ред е на наградата за главна мъжка роля

Оскари 2018: "Формата на водата" надви "Три билборда извън града" (хронология)

© Reuters


...Гари Олдман за Уинстън Чърчил в "Най-мрачният час". Без изненада и тук и втора статуетка за филма.


Останалите претенденти бяха Тимъти Шаламе в "Призови ме с твоето име", Даниел Дей Люис, "Невидима нишка"/Phantom Thread, Даниел Калуя - "Бягай"/Get Out и Дензъл Уошингтън - Roman J. Israel, Esq.


Наградата връчват Джейн Фонда и Хелън Мирън.


Олдман благодари на семейството си, на академията, на приятеля си Дензъл Уошингтън... и на Чърчил за "чудесното пътуване". Поздравява майка си, която, отбелязва, е по-стара от оскарите" - на 99 години.

Гийермо дел Торо взима наградата за режисура

3 оскара за "Формата на водата" и първата от големите статуетки. Следват най-чаканите награди.


Оскари 2018: "Формата на водата" надви "Три билборда извън града" (хронология)

© Reuters

Награда и за Александър Депла

Александър Депла приема втори "Оскар" от името на "Формата на водата" - и втори за себе си от седем номинации за музиката към филма.


Remember Me от "Тайната на Коко" пък печели надпреварата за оригинална песен. Така анимацията също е с 2 статуетки.


Връчването на оскарите бе последвано от изпълнение на Еди Ведър (Pearl Jam) в памет на звездите, починали през годината.

Ветеранът Роджър Дийкинс взима оскара за операторско майсторство

След 13 номинации операторът-ветеран Роджър Дийкинс най-сетне взима "Оскар" - за работата си по "Блейд рънър 2049". Плюс, още една награда за иначе подцененият на церемониите филм на Дени Вилньов.

Сценарните оскари отиват при "Призови ме с твоето име" и "Бягай!"

Веднага след #MeToo момента е време на сцената да излезе 90-годишен бял мъж.


Заслужено обаче - деветдесетгодишният режисьор Джеймс Айвъри взима наградата за адаптиран сценарий за "Призови ме с твоето име" по едноименния роман на Андре Асиман.


Джордан Пийл е победителят в категорията за оригинален сценарий за филма на ужасите с расово-социален подтекст "Бягай!". Това пък е дебют за Пийл, който също е режисьор.

#MeToo моментът на вечерта

Оскари 2018: "Формата на водата" надви "Три билборда извън града" (хронология)

© Reuters


Анабела Шиора, Ашли Джъд и Салма Хайек излязоха заедно на сцената в #MeToo момента на вечерта. И трите са сред актрисите, разказали за различни форми на тормоз, оказани им от продуцента Харви Уайнстийн. Облечени в различни нюанси на лилавото, те представиха клип с реакциите на режисьори и режисьорки, актьори и актриси от различен произход спрямо два хаштага, променили индустрията само за две години: #OscarsSoWhite и #MeToo. Акцентът беше върху отварянето на Холивуд за нови таланти. Посланието, общо взето, е да гледаме напред.

Рита Морено в тоалета си от 1962 г.

Оскари 2018: "Формата на водата" надви "Три билборда извън града" (хронология)

© Reuters


Академията е избрала елегантен начин едновременно да почете юбилея си и да отговори на призивите за равноправие в Холивуд, канейки носителки на наградата от далечни години като Рита Морено (поддържаща роля през 1962 г. за "Уестсайдска история") да връчват награди. Морено се появи в роклята си отпреди 56 години.


Иначе - Андра Дей и рапърът Комън изпълняват номинираната песен Stand Up for Something от филма Marshall, в един от сравнително редките политически моменти на вечерта. Комън се обявява в подкрепа на имигрантите и т. нар. "Мечтатели", младежи, дошли в САЩ като деца на нелегални имигранти, но прекарали почти целия си живот в Щатите, и срещу Националната организация на носителите на огнестрелно оръжие (NRA), с чиито лобистки усилия се свързва олекотеният режим на ползване на оръжие в САЩ.


В откриващия си монолог Джими Кимел също призова за солидарност с протеста на ученици, които искат засилен контрол над оръжията след последното масово убийство в гимназия във Флорида.


"Дюнкерк" повежда във временното класиране

След наградите за звук и звуков монтаж, филмът на Кристофър Нолън взима и наградата за монтаж. Най-сетне известно признание и за "Блейд Рънър 2049" с наградата за специални ефекти.


Шведският певец и композитор Суфян Стивънс изпълнява песента си Mystery of Love от "Призови ме с твоето име", една от петте, номинирани за "Оскар". Останалите са Mighty River от Mudbound, Remember Me от "Тайната на Коко", Stand Up for Something от Marshall и This is Me от "Най-великият шоумен".


Междувременно, ето още малко тоалети от червения килим:

Никол Кидман

© Reuters

Никол Кидман


Джейн Фонда

© Reuters

Джейн Фонда


Сирша Ронан

© Reuters

Сирша Ронан


Марго Роби

© Reuters

Марго Роби

"Тайната на Коко" и баскетболистът Коби Брайънт взимат оскари за анимация

Той е за Dear Basketball, късометражна анимация, адаптирана по неговото прощално писмо към НБА. Наградата връчиха Оскар Айзък, Марк Хамил и Кели Мари Тран от "Междузвездни войни", които дадоха и оскара за пълнометражна анимация - на "Тайната на Коко".


Фотогалерия: Приключенията на Мигел в Земята на предците >

Алисън Джани взима "Оскар" за поддържаща женска роля

Алисън Джани

© Reuters

Алисън Джани


Актрисата Алисън Джани взе оскара за поддържаща роля за изпълнението си като противоречивата Лавона Хардинг, майката на фигуристката Тоня Хардинг в "Аз, Тоня". 2018-а изглежда най-сетне ще донесе справедливо признание за големи актьори, познати от "малки" роли - Джани, Франсис Макдорманд, Сам Рокуел.

Оскарът за чуждоезичен филм отива в Чили


"Фантастична жена"/Una Mujer Fantastica от Чили печели наградата за чуждоезичен филм - в конкуренцията на носителят на "Златна палма" "Квадратът" на Рубен Йостлунд, на "Златна мечка" от миналата година "За тялото и душата" на Илдико Енеди, "Нелюбов" на Звягинцев и ливанския "Обидата". Филмът разказва за съдбата на транссексуална певица, която губи партньора си. Изпълнителката на главната роля Даниела Вега ще е и първата транссексуална жена, която ще връчи награда от сцената на оскарите.

Оскари 2018: "Формата на водата" надви "Три билборда извън града" (хронология)

© Reuters


Още малко лица от червения килим: Марк Хамил от "Междузвездни войни", режисьорът на "Лейди Бърд" Грета Геруиг и актрисата Ейза Гонзалез. Жълтото се очертава като един от цветовете на вечерта.


Оскари 2018: "Формата на водата" надви "Три билборда извън града" (хронология)

© Reuters

Оскари 2018: "Формата на водата" надви "Три билборда извън града" (хронология)

© Reuters

Първи "Оскар" за "Формата на водата"

- за сценография. Филмът не можа да реализира номинациите си за звуков монтаж, костюми и поддържаща мъжка роля и остава с шанс за още 9 статуетки.


Оскари 2018: "Формата на водата" надви "Три билборда извън града" (хронология)

© Reuters

Наградите за звук и звуков монтаж отиват при "Дюнкерк" - военната драма на Кристофър Нолан, посветена на евакуацията на британската армия от едноименното френско пристанище през Втората световна война. Вместо графични изображения на кръв и батални сцени, режисьорът избира именно звука, за да предаде драматичните събития от 1940 г..

Филм за руския допинг скандал взе документалния "Оскар"


"Икар", филм за разкриването на огромния допинг скандал в руския спорт - станало почти ненадейно, взе оскара за пълнометражен документален филм. Първоначално режисьорът Брайън Фогел се свързва с шефа на руската анти-допингова лаборатория Григорий Родченков, за да провери може ли да вземе излъже организаторите на велосъстезание... но разкритията му тръгват в друга посока.


От сцената Фогел благодари на Родченков, посочвайки, че с руснакът живее в постоянна заплаха за живота си. Родченков потърси убежище в САЩ.

"Невидима нишка" печели статуетката за костюми

Марк Бриджис взима оскара за костюми за "Невидима нишка" (Phantom Thread) - още един неизненадващ ход, предвид, че филмът разказва за моден дизайнер (Даниел Дей Люис) и неговата муза.

Оскарът за грим отива при "Най-мрачният час"

Оскари 2018: "Формата на водата" надви "Три билборда извън града" (хронология)

© Reuters


Неизненадващо, оскарът за грим отива при "Най-мрачният час", за визуалното преобразяване на Гари Олдман в Уинстън Чърчил. Любопитно е, че самият Олдман привлича гримьора Казухиро Цужи, който е напуснал Холивуд, за да се занимава с изящни изкуства. Това е едно от условията, което актьорът поставя, за да се снима във филма.


Фотогалерия: Гари Олдман като Уинстън Чърчил в "Най-мрачният час" >

И първият "Оскар" отива при... "Три билборда извън града"

Сам Рокуел на червения килим

© Reuters

Сам Рокуел на червения килим


Сам Рокуел взима оскара за поддържаща мъжка роля за изпълнението си като расистко и не особено умно ченге в "Три билборда извън града", черната комедия на Мартин Макдона. В тази категория са и 2 от 7-те номинации за филма, като Рокуел се конкурираше с екранния си партньор Уди Харелсън. Рокуел благодари на семейството си и на актрисата в главната роля Франсис Макдорманд.

Готови... старт!

Водещият Джими Кимел

© Reuters

Водещият Джими Кимел


В чест на юбилея церемонията започна с черно-бели кадри от предишни години и откриващия монолог на Джими Кимел. Една от въпросителните на вечерта бе как водещият ще коментира сексскандалите в Холивуд. Оскар е чуден, ръцете му са на видно място и е ясно, че не пипа никого, имаме нужда от повече такива мъже в индустрията, каза Кимел по повода. Иначе избра сериозния тон пред шегата, призовавайки Холивуд да стане пример за равенство за другите индустрии. И се посмя на гърба на прословутия гаф от миналогодишната церемония, в която наградата за най-добър филм първо бе връчена на грешния претендент. "Ако си чуете името тази година, не бързайте да ставате."


Моменти от червения килим

Телевизионната водеща Кели Рипа на червения килим

© Reuters

Телевизионната водеща Кели Рипа на червения килим


За разлика от наградите "Златен глобус", където гостите се облякоха в черно в знак на солидарност с движенията Time's Up и #MeToo, за оскарите няма специален дрескод. Затова килимът грее в различни цветове. Това не значи, че сянката на обвиненията в сексуален тормоз, залели първо Холивуд, а после и останалия свят, не тегне над церемонията.


Френската режисьорка Аньес Варда

© Reuters

Френската режисьорка Аньес Варда


Хелън Мирън

© Reuters

Хелън Мирън


Певицата Сейнт Винсент

© Reuters

Певицата Сейнт Винсент


Ашли Джъд (вляво) и Мира Сорвино - две от актрисите, обвинили продуцента Харви Уайнстин в сексуален тормоз

© Reuters

Ашли Джъд (вляво) и Мира Сорвино - две от актрисите, обвинили продуцента Харви Уайнстин в сексуален тормоз

Оскарите през годините

Оскари 2018: "Формата на водата" надви "Три билборда извън града" (хронология)

© Reuters


Церемонията през 2018 г. е юбилейна. Ето един поглед назад към историята на наградите от първото им връчване през 1929 г.


Фотогалерия: Оскарите - 90 години триумфи, кино, блясък и гафове >

Режисьорът на "Три билборда извън града" Мартин Макдона

© Reuters

Режисьорът на "Три билборда извън града" Мартин Макдона


От много години не е имало такава оспорвана надпревара в голямата категория за най-добър филм - поне според залозите на букмейкърите. Какво предсказват те за вечерта може да прочетете тук.

Оскари 2018: Номинациите


Фотогалерия: Филмите и актьорите, номинирани за "Оскар" 2018 >


По-малко от половин час ни дели от началото на 90-ата церемония по връчването на наградите на Американската филмова академия "Оскар". Началният час е 3 ч. българско време, а водещ за втора поредна година е комикът Джими Кимел. "Формата на водата" на Гийермо дел Торо, "Дюнкерк" на Кристофър Нолан и "Три билборда извън града" на Мартин Макдона са фаворитите на вечерта, поне ако се съди по броя на на номинациите им - съответно 13, 8 и 7. Ето и кои са претендентите в основните категории:



Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: