За поредна година мъже доминират в избора на Академията за кинематографично изкуство и наука. След скандала около „изцяло белите награди „Оскар” на дневен ред в Холивуд е друга тема – мъжки свят ли са кино индустрията и кино наградите?

Тази година сред номинираните в категория „Най-добър филм” за пореден път доминират ленти с мъже в главните роли.

„От изоставен на Марс астронавт през изоставен в дивата пустош трапер, борещ се да оцелее и отмъсти, до заредени с тестостерон брокери и упорити репортери – мъжкият свят отново доминира в тазгодишната надпревара”, пише Ройтерс в свой коментар.

За последно награда за най-добър филм, в който главната роля е изиграна от жена, е получавала лентата „Момиче за милиони” с Хилари Суонк от 2005 година.

Клинт Ийстууд и Хилари Суонк във филма "Момиче за милиони"
Снимка: EPA

Двата „женски” филма в надпреварата за награда „Оскар” тази година са „Бруклин” и „Стая”, но критиците смятат, че едва ли някой от тях ще грабне статуетката.

„Женските филми по традиция по-трудно си проправят път до студиото. Студиата никога не са били напълно убедени, че женският кинопазар съществува”, коментира продуцентът ветеран Линда Обст.

Дженифър Лорънс

В същото време едни от най-касовите филми в последно време са с жени в главните роли – „Игрите на глада” с Дженифър Лорънс, „Дивергенти” с Шайлин Удли, „Луси” със Скарлет Йохансон и „Междузвездни войни: Силата се пробужда” с дебютантката Дейзи Ридли.

Според проучване, публикувано преди седмица, жените са съставлявали една трета от персонажите с реплики в 414 холивудски филма и телевизионни продукции през 2014 година.

Дейзи Ридли

„Наградите са своеобразно отражение на случващото се в Холивуд”, смята Катрин Филипс, преподавател по лидерство и етика в Колежа по бизнес към Колумбийския университет.

Според Филипс друг главен проблем е, че Холивуд често залага на вече работещи модели. Това допълнително усложнява създаването на филми за „Оскар” с жени в главната роля.

От 00:00 часа на 29 февруари единствено зрителите на bTV Cinema ще гледат на живо 88-та церемония по връчването на златните статуетки. В предаването "Тази сутрин" по bTV гостува кино експертът Стаси Кара. Вижте нейните предположения за кой ще грабне златните статуетки тази година: