Съдбата на половината статуетки "Оскар" е неясна

Много от тях попадат на пазара и в частни колекции
25 фев 2016 14:53, Петя Славова
2
Съдбата на половината статуетки "Оскар" е неясна
Снимка: архив, Reuters
За 87-те години, през които е връчвана наградата "Оскар", лауреатите са получили 3093 статуетки. Съдбата на половината от тях обаче е неизвестна, предаде ТАСС, позовавайки се на "Холивуд рипортър".
 
По данни на американската Академия за кинематографично изкуство и наука много статуетки попадат на пазара и оттам в частни колекции. Някои се оказват в музеи, пише БТА.
 
От 1951 г., когато става известно, че един "Оскар" е предложен на търг, Академията е старае да следи пътя на всички статуетки. Всяка от тях има сериен номер и лауреатите подписват декларация, че или ще я завещаят на наследниците си, или на организация с нетърговска цел. Те се ангажират статуетката да не бъде продавана, преди първоначално да я предложат на Академията за символичанта цена от 1 долар.
 
Въпреки това статуетки "Оскар" се появяват на търг. През 1993 г. "Сотбис" продаде "Оскар", присъден на Вивиан Ли за "Отнесени от вихъра", на цена 563 500 долара. Режисьорът Стивън Спилбърг придоби на търгове няколко статуетки, принаделжали на актьори, за да ги спаси. Още един "Оскар" купи Майкъл Джексън за над 1,5 милиона долара през 1991 г., но след смъртта на певеца съдбата му е неизвестна.
 
Академията успя да си върне около 80 статуетки, сред които 11 , спечелени от сценографа Седрик Гибънс. Именно негов е дизайнът на премията от 1928 г., която тогава се нарича "Награда за заслуги". Първата метална статуетка, покрита със злато, е дело на скулптора Джордж Стенли.
 
Наградите "Оскар" се връчват от 1929 г. по идея на Луис Майер, ръководител на студиата "Метро Голдуин Майер". Те са едни от най-старите кино премии в света. Самата стауетка е на рицар с меч, който стои върху кутия с кинолента. Тя е висока 34 см и тежи 3,85 кг.
 
Най-много награди "Оскар" е получил Уолт Дисни - 26. Тазгодишната 88-а церемония за наградите "Оскар" ще е на 28 февруари. Тя ще бъде излъчена от телевизия Ей Би Си в 225 държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: оскарстатуетки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самата стауетка е на рицар с меч, който стои върху кутия с кинолента. -----Естествено че рицар с меч. Гадната масонска символика е навсякъде.
1
0
 
1
 
! Отговори
Пре преди 8 години
Да не би АБЦ да се излъчва във 225 държави ?