Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Завръщането" събра най-много номинации за Оскари

"Лудият Макс" се надпреварва в десет категории, "Междузвездни войни" само в две

0 коментара

Приключенската драма "Завръщането" на Алехандро Иняриту поведе в номинациите на наградите на Киноакадемията, след като беше предложена за 12 Оскара , включително най-добър филм, най-добър режисьор, кинематография, за най-добра мъжка роля на Леонардо ди Каприо, за поддържаща роля на Том Харди и др.

Лентата вече обра само преди дни трите основни награди Златен глобус – за най-добър режисьор за Иняриту, най-добър актьор за ди Каприо и най-добра поддържаща роля за Том Харди и очакванията са, че ще се нареди сред големите победители и за Оскарите.

Соченият за фаворит "Карол" на Тод Хейнс бе пренебрегнат в категориите за филм и режисура за сметка на "Лудият Макс", който е втори с десет номинации. "Омразната осморка" на Куентин Тарантино получи само три номинации – за поддържаща женска роля, операторско майсторство и музика. Счупилият рекордите по приходи "Междузвездни войни: Силата се пробужда" е с едва две номинации – за музика и специални ефекти. 

Ди Каприо, който въпреки редицата номинации, все още няма Оскар, ще се състезава за статуетката с Брайън Кранстън за ролята му в "Тръмбо", с Мат Деймън за космическата история "Марсианецът", Майкъл Фасбендър за превъплъщението му в "Стив Джобс" и с миналогодишния носител на наградата Еди Редмейн, който в "Момичето от Дания" прави поредно невероятно изпълнение на трансформацията на мъж в жена.

Брайън Кранстън, Мат Деймън, Майкъл Фасбендър, Еди Редмейн и Леонардо ди Каприо

В категорията най-добра актриса се връщат в надпреварата миналогодишните носителки на наградата Кейт Бланшет и Дженифър Лоурънс. Кайт Бланшет е номинирана за ролята си в лесбийската романтика "Карол", а Лоурънс за изпълнението си в "Джой". Битката се допълва от Бри Ларсън за психотрилъра "Стаята", Шарлот Рамплинг в "45 години" и Сирша Ронан за ролята ѝ в емигрантската история "Бруклин".

Бри Ларсън, Сирша Ронан, Шарлот Рамплинг, Дженифър Лоурънс и Кейт Бланшет

В двете основни актьорски категории няма номиниран нито един чернокож актьор за разлика от предходни години.

За режисьорската статуетка, освен миналогодишният ѝ носител Иняриту за "Бърдмен", ще претендират и Адам Маккей за "Големият залог", Джордж Милър за "Лудият Макс: Пътят на яростта", Лени Ейбрахамсън за "Стаята" и Том Макарти за "Спотлайт".

Макар правилата да позволяват за най-добър филм да бъдат обявени десет номинации, тази година журито се спря на осем ленти. Това са "Завръщането" на Иняриту, "Лудият Макс: Пътят на яростта" на Милър, "Големият залог" на Маккей, "Марсианецът" на Ридли Скот, "Мостът на шпионите" на Стивън Спилбърг,  "Бруклин" на Джон Краули, "Стаята" на Лени Ейбрахамсън и "Спотлайт" на Макарти.

Силвестър Сталоун, който преди дни си тръгна със Златен Глобус за поддържаща рола, влизайки отново в кожата на донеслия му номинациа през 1976 г. Роки Балбоа във фирма "Крийд", ще се състезава в същата категория и за Оскар. Срещу него се изправят Крисчън Бейл за участието си в "Големият залог", Том Харди за "Завръщането", Марк Ръфало за "Спотлайт" и Марк Райлънс за "Мостът на шпионите".

Марк Райлънс, Крисчън Бейл, Том Харди, Силвестър Сталоун и Марк Ръфало

В битката за отличието за поддържаща женска роля влизат Дженифър Джейсън Лии за "Омразната осморка", Руни Мара за "Карол", Рейчъл Макадамс за "Спотлайт", Алисия Викандер за "Момичето от Дания" и Кейт Уинслет за "Стив Джобс".


Алисия Викандер, Рейчъл Макадъмс, Руни Мара, Кейт Уинслет и Дженифър Джейсън Лий

Чуждоезичните филми, които ще се състезават за Оскар, са колумбийският Embrace of the Serpent, френският "Мустанг", унгарският "Синът на Саул", датският "Вайно" и йорданският "Вълк".

Претенденти в категорията оригинален сценарий са "Мостът на шпионите", "Eкс машина", "Отвътре навън", "Спотлайт" и Straight Outta Compton. За адаптиран сценарий надпреварата ще е между "Марсианецът", "Карол", "Бруклин", "Големият залог" и "Стаята"

За операторско майсторство битката е между "Карол", "Омразната осморка","Лудият Макс: Пътят на яростта", "Завръщането" и "Сикарио"

"Мостът на шпионите", "Карол", "Омразната осморка", "Сикарио" и "Междузвездни войни: Силата се пробужда" са номинираните за наградата за най-добра музика.

За специални ефекти претендентите са "Екс машина", "Лудият Макс", "Марсианецът", "Завръщането" и "Междузвездни войни: Силата се завръща"

Кандидатите за отличията бяха обявени на церемония в Лос Анджелис от режисьорите Гилермо дел Торо и Анг Лий, актьора Джон Красински и президента на Американската филмова академия Шерил Буун.

Отличията ще бъдат връчени по време на 88-та церемония на Кинонаградите на 28 февруари, която ще бъде водена от комика Крис Рок.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.