Чернокожи звезди призоваха за бойкот на "белите" "Оскари"

Номинираните за "Оскар" през 2016 г. - изцяло "бели" за втора поредна година

© Reuters

Номинираните за "Оскар" през 2016 г. - изцяло "бели" за втора поредна година

Липсата на чернокожи звезди сред номинациите за "Оскар" за втора поредна година е на път да се превърне в сериозен скандал, след като режисьорът Спайк Лий и актрисата Джейда Пинкет Смит призоваха за бойкот на предстоящата церемония, предава "Ройтерс".


Протестният хаштаг от 2015 г. #Oscarssowhite ("Оскарите са толкова бели") преживя ренесанс в "Туитър" след обявяването на номинациите, където чернокожите актьори и режисьори бяха напълно пренебрегнати, въпреки големия брой обещаващи кандидатури тази година. За това е обвинен съставът на Академията, чиито членовe, показа разследване на "Лос Анджелис Таймс" преди 4 години, са предимно възрастни бели мъже.


Режисьорът на "Крийд" Райън Куглър и звездата на филма Майкъл Б. Джордан, почти изцяло чернокожият екип зад Straight Outta Compton, Идрис Елба и съпругът на Пинкет Уил Смит попаднаха в разнообразни прогнозни списъци за бъдещите кандидати. Единствената номинация за първия филм обаче отиде при Силвестър Сталоун, а за втория - при сценаристите, които са бели.

"На "Оскарите" цветнокожите са добре дошли да връчват награди и да развличат публиката, но рядко постиженията им получават признание. Може би просто не трябва да участваме? С нас се държат така, както им позволим", написа Пинкет в няколко последователни поста в "Туитър", намеквайки и за чернокожия комик Крис Рок, който отново ще води церемонията тази година.


С критиката се съгласи и ръководството на академията. През последните години положихме усилия да разнообразим състава на Академията, но за съжаление промяната не се случва толкова бързо, колкото бихме желали, заяви президентът й Шерил Буун, също чернокожа. Тя обеща "големи промени... В следващите седмици ще предприемем сериозни стъпки, за да променим процеса, по който попълваме членовете си."


Актрисата и съпруга на на Уил Смит Джейда Пинкет

© Reuters

Актрисата и съпруга на на Уил Смит Джейда Пинкет


Списъкът с близо 6000-те души, които решават кой ще спечели най-престижните отличия в киното по принцип е поверителен. През 2012 г. разследване на "Лос Анджелис Таймс" обаче установи, че те са 94% бели, 77% мъже и на средна възраст 62 години.


В историята на "Оскарите" само 4 чернокожи актьора са печелили статуетката за главна мъжка роля. Първата и единствена засега афроамериканка, спечелила "Оскар" за главна женска роля, става Хали Бери през 2011 г. Победителите в категориите за поддържащи роли са 10.


Призивите за бойкот дойдоха и след като комедията Ride Along 2 с чернокожите звезди Айс Кюб и Кевин Харт детронира "Междузвездни войни 7" от челната позиция в американския боксофис, отбелязва "Ройтерс".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: