Творците от афроамерикански произход често се борят за признание на топ отличията в Холивуд. Преди повече от 30 години те решават да вземат нещата в свои ръце, предаде ДПА, цитирана от БТА.

За чернокожите в Холивуд пътят по червения килим винаги е бил труден. В 88-годишната история на наградите Оскар афроамериканци са печелили само 15 от 346-те актьорски награди (Дензъл Уошингтън е отличен два пъти).

Девет от отличията са присъдени на актьори от афроамерикански произход след 2000 г.

В историята на Оскарите само трима афроамериканци са номинирани за режисьорски приз. Стив Маккуин е единственият чернокож продуцент, печелил Оскар за най-добър филм - през 2013 г. за драмата "12 години в робство". Десетилетия наред актьорите от афроамерикански произход са "приковани" към роли на роби, слуги, престъпници, докато чернокожите режисьори, сценаристи и продуценти се борят за възможността да снимат филми. Признанието на Холивуд за тях е изключителна рядкост.

Затова през 1981 г. чернокожите в Холивуд решават да си раздадат собствени награди.

Отличията "Дървото на живота", неофициално наречени "Черни Оскари", са признание за работата на артисти, пренебрегнати на официалните награди.

Частната организация "Приятели на номинираните за "Черни Оскари" раздава статуетки в бронзово и черно на актьорите Дензъл Уошингтън, Еди Мърфи, Хали Бери, Уил Смит, Дон Чийдъл и Деби Алън на годишна церемония в Лос Анджелис.

За самата церемония и победителите на нея информацията в публичното пространство е оскъдна. Обвитата в тайнственост церемония, организирана в навечерието на Оскарите, е "вътрешен бизнес".

"Черните Оскари" се организират ежегодно в продължение на 25 години. Същевременно Холивуд започва по-осеаземо да засвидетелства признание към афроамериканските артисти.

През 2002 г. Дензъл Уошингтън и Хали Бери печелят наградите Оскар за най-добър актьор и най-добра актриса, което е абсолютен прецедент.

През 2007 г., след като осем афроамериканци са номинирани за отличията на киноакадемията, организаторите на "Черните Оскари" решават, че събитието вече не е необходимо.

Днес нещата изглеждат различно. За втора поредна година около наградите Оскар се вихри скандал заради "изцяло бялата надпревара".

Всички 20 номинирани в актьорските категории са бели. Чернокожите творци с номинации в която и да е категория се броят на пръсти.

Докато скандалът около расовото и етническо неравенство в Холивуд и водещите му награди продължава, в медийното пространство се появиха призиви за възраждането на наградите "Дървото на живота".