Днес на бляскава церемония в „Долби тиътър” в Лос Анджелис ще бъдат връчени наградите „Оскар”. Бляскавото събитие ще можете да гледате в неделя през нощта по bTV Cinemа.

В последните часове преди най-важното кино събитие в Холивуд, всички се чудят кои ще бъдат победителите в основните категории тази година. Ето и нашите предположения.

Най-добър филм

Тази година в категорията за „Най-добър филм” са номинирани девет много различни ленти – „Назови ме с твоето име” на Лука Гуаданино, „Най-мрачният час” на Джо Райт, „Дюнкерк” на Кристофър Нолан, „Бягай” на Джордан Пийл, Lady Bird на Грета Гъруиг, „Невидимата нишка” на Пол Томас Андерсън, „Вестник на властта” на Стивън Спилбърг, „Формата на водата” на Гийермо дел Торо и „Три билборда извън града” на Мартин Макдона.

Макар „Формата на водата” на Дел Торо да е номиниран в най-много категории тази година (цели 13), едва ли той ще вземе статуетката за най-добър филм. Режисьорът беше обвинен в плагиатство и едва ли Академията ще си навлече подобен скандал, награждавайки филма в тази категория.

Безспорен фаворит на всички критици е лентата на режисьора Мартин Макдона. „Три билборда извън града” обра всички награди през целия кино сезон, като взе статуетка в категорията за „Най-добър филм” на наградите „Златен глобус”.

„Три билборда извън града” e едва петият филм на британският театрал, режисьор и сценарист Мартин Макдона и, подобно на предишните му ленти „В Брюж” и „Седемте психопата”, настоящият му филм е наситен с много черен хумор.

Това е и нашето предположение за победител тази година. Ако „Три билборда извън града” вземе награда „Оскар” за „Най-добър филм”, това ще бъде 96-тата победа на филма за тази година. Възможно е екипът да се радва и на повече статуетки, защото на Оскарите е номиниран в седем категории.

Най-добър актьор в главна мъжка роля

Номинираните в тази категория са Тимъти Каламе за „Назови ме с твоето име”, Даниел Дей-Луис за „Невидимата нишка”, Даниел Калууя за „Бягай”, Гари Олдман за „Най-мрачният час” и Дензел Уошингтън за „Роман Дж. Израел”.

От номинираните актьори, Даниел Дей-Луис е „ветеран” в надпреварата за Оскарите – британецът има три статуетки в кариерата си (за „Левият ми крак”, „Ще се лее кръв” и „Линкълн”). Макар повечето хора да смятат, че именно той ще грабне статуетката, тази година, според нас, ще остане само номиниран.

Снимка: btvnovinite.bg

Големият фаворит, както на критиците, така и наш, за главна мъжка роля е Гари Олдман и ролята му на Уинстън Чърчил във филма „Най-мрачният час”. Той грабна статуетката в същата категория на наградите „Златен глобус”, които обикновено предвещават победа и на наградите „Оскар”.

На Оскарите филмът е номиниран в шест категории, като до момента има 38 победи на други награди.

Ако все пак филмовата Академия реши да поднесе изненада в тази категория, смятаме, че статуетката ще отиде при Даниел Калууя за „Бягай”.

Най-добра актриса в главна женска роля

Номинирани тази година са Сали Хоукинс за „Формата на водата”, Франсис Макдорманд за „Три билборда извън града”, Марго Роби за „Аз, Тоня”, Сърша Ронан за Lady Bird и Мерил Стрийп за „Вестник на властта”.

Ветеран сред дамите е именно Мерил Стрийп с колосалните 21 номинации за „Оскар” и три победи, но тази година залагаме на Франсис Макдорманд и ролята ѝ в „Три билборда извън града”.

Снимка: Reuters

Макдорманд беше фаворит в тази категория през целия филмов сезон и е почти невъзможно, според нас, да не грабне и „Оскар”. Това ще бъде втората награда за актрисата, след като през 1997 г. беше отличена в същата категория за ролята ѝ във „Фарго”.

Критиците изказват високо мнение и за играта на Сали Хоукинс във „Формата на водата”, но е по-вероятно именно Макдорманд да вземе статуетката.

Най-добър актьор в поддържаща роля

В тази категория номинирани са Уилям Дефо за „Проектът Флорида”, Ууди Харелсън за „Три билборда извън града”, Сам Рокуел отново за „Три билборда извън града”, Ричард Дженкинс за „Формата на водата” и Кристофър Плъмър за „Всички пари на света”.

Интересното в случая е, че номинацията на Плъмър за „Всички пари на света” идва след като режисьорът на филма Ридли Скот реши да смени в последния момент Кевин Спейси в тази роля заради обвиненията в сексуален тормоз срещу актьора. Плъмър трябваше да презаснеме всички сцени наново малко преди премиерата на филма. Самата номинацията за Плъмър определено е награда за добре свършената му работа.

Снимка: Reuters

Но всички са категорични – статуетката ще отиде при Сам Рокуел за ролята му в „Три билборда извън града”. Героят му предизвика скандали в Холивуд, защото в лентата Рокуел играе полицай расист. Въпреки това критици, букмейкъри, кино дейци и публика са категорични, че той ще вземе голямата награда.

Рокуел взе статуетка в същата категория и на наградите „Златен глобус”.

Най-добра актриса в поддържаща роля

Номинирани са Мери Джей Блайдж за Mudbound, Алисън Джани за „Аз, Тоня”, Лесли Манвил за „Невидимата нишка”, Лори Меткалф за Lady Bird и Октавия Спенсър за „Формата на водата”.

В тази категория победителят е спорен. Критици залагат, че статуетката ще отиде при Алисън Джани за „Аз, Тоня”, където актрисата играе майката на фигуристката Тоня Хардинг.

Според нас, обаче, статуетката ще отиде при Лори Меткалф за ролята ѝ в Lady Bird. Актрисата вече е награждавана в тази категория по време на филмовия сезон.

Ако не при Меткалф, наградата ще бъде за Октавия Спенсър и ролята ѝ във „Формата на водата”.

Най-добър режисьор

Номинирани в тази категория са Кристофър Нолан за „Дюнкерк”, Джордан Пийл за „Бягай”, Грета Гъруиг за Lady Bird, Пол Томас Андерсън за „Невидимата нишка” и Гийермо дел Торо за „Формата на водата”.

Фаворит за статуетката е Гийермо дел Торо и най-вероятно той ще бъде награден. Това обаче би предизвикало скандал в кино индустрията именно заради обвиненията в плагиатство.

Снимка: Getty Images

Ако филмовата Академия реши да бъде „в крак” с политическите и социални настроения в страната, статуетката ще отиде при единствената номинирана жена – Грета Гъруиг.

Гъруиг е едва петата жена в историята, номинирана в категорията „Най-добър режисьор”, а Lady Bird е нейния дебютен соло проект на голям екран. Самата номинация е огромна победа, но ако грабне и статуетката, това още по-голям успех.

Снимка: Reuters

Отново предвид политическите и социални настроения в страната, единственият, който може да оспори победата на Гъруиг в тази категория е Джордан Пийл за филма „Бягай”. Пийл е едва петият чернокож режисьор номиниран в тази категория.

Въпреки това, ако трябва да избираме между тях двамата, ще изберем Грета Гъруиг. В интервю самият Гийермо Дел Торо се изказа ласкаво за нейния филм и заяви, че именно тя трябва да победи в тази категория.

Кои ще бъдат големите победители на наградите „Оскар” – скоро ще разберем.

От изискано ревю на красиви рокли до парад на суетата - това ще предложи церемонията в Американската филмова академия тази нощ в театър „Кодак” в Холивуд.

„За Оскарите е важно да се има предвид, че вие ще бъдете тук в тази дреха почти цяла нощ. Така че ви е необходим и комфорт. Ако дрехата на клиента не му е удобна, направо му казвам да не я поръчва, иначе ще се мъчи цели 10 часа”, коментира модният консултант Дъстин Забър.

Най-сладката за всичките 1500 гости част от церемонията – и победители, и загубили, и зрители, е балът след награждаването. За 24-а поредна година менюто е подготвено от майстор-готвача Волфганг Пук, който ще предложи изискани блюда като са парфе с хайвер, посипано с 24-каратово злато, и карамелени близалки с маракуя във формата на статуетката "Оскар".  И много шампанско.