Имало едно време в Холивуд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Имало едно време в Холивуд
Once Upon a Time in Hollywood
РежисьориКуентин Тарантино
ПродуцентиДейвид Хейман
Шанън Макинтош
Куентин Тарантино
СценаристиКуентин Тарантино
В ролитеЛеонардо ди Каприо
Брад Пит
Марго Роби
Емил Хърш
Маргарет Куоли
Тимъти Олифант
Остин Бътлър
Дакота Фанинг
Брус Дърн
Ал Пачино
ОператорРобърт Ричардсън
МонтажФред Раскин
Филмово студиоColumbia Pictures
Bona Film Group
Хейдей Филмс
Visiona Romantica
РазпространителSony Pictures Releasing
Премиера26 юли 2019 г. (САЩ)
16 август 2019 г. (България)
(САЩ)
Времетраене161 минути[1]
Страна САЩ
 Великобритания
ЕзикАнглийски
Бюджет$90 – 96 милиона[2]
Приходи$372 милиона[3]
Външни препратки
IMDb Allmovie
Имало едно време в Холивуд в Общомедия

„Имало едно време в Холивуд“ (на английски: Once Upon a Time in Hollywood) е американско-британски филм, комедия/драма от 2019 г. със сценарист и режисьор Куентин Тарантино. Действието се развива през 60-те години на 20 век в Лос Анджелис и разказва за филмовата и телевизионна звезда Рик Долтън и неговия дубльор Клиф Буут. Главните роли се изпълняват от Леонардо ди Каприо, Брад Пит и Марго Роби.[4]

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Рик Долтън (Леонардо Ди Каприо) е застаряващ актьор от Холивуд, участващ в уестърни и екшън филми предимно в ролята на лошия герой. Клиф Буут (Брад Пит) е неговият личен дубльор, каскадьор и приятел, с който работят от дълго време заедно. Първата част на филма представя част от живота на двамата в Холивуд, както и филмите, в които Рик участва. Близо до имението на Рик се нанасят да живеят Роман Полански и неговата жена Шарън Тейт (Марго Роби). При едно от работните пътувания на Клиф той качва на стоп млада хипарка, която му казва, че живее в старо ранчо, което е познато на Клиф от предишни филмови площадки. Той решава да отиде с нея до ранчото където се натъква на хипарския култ воден от Чарлс Менсън.

За кратко в историята се появява и самия Чарлс Менсън (Деймън Хериман), който се представя като объркан шофьор, случайно попаднал близо до имението на Шарън Тейт.

След като Рик осъзнава, че кариерата му буксува и самия той застарява, се решава да замине в Италия и да участва с спагети уестърни, като Клиф също заминава с него. След шест месеца двамата се завръщат в Холивуд, заедно с новата жена на Рик - италианка. При завръщането си бъдещето на Рик не е ясно и той решава да се раздели с каскадьора си Клиф, защото не може да му осигури сигурно заплащане. Двамата решават да си направят прощална вечер, при която двамата се напиват сериозно. След като се прибират вкъщи двамата се разделят, като Клиф запалва дълго пазената си цигара потопена в ЛСД, а Рик продължава с пиенето. В този момент три хипита от култа на Чарлс Менсън нападат имението на Рик с цел да убият всички вътре. Сред зрелищна бойна сцена обаче и тримата биват ликвидирани от Клиф, неговото куче и Рик Долтън

Край на разкриващата сюжета част.

Заснемане[редактиране | редактиране на кода]

Снимките започват на 18 юни 2018 г. в Лос Анджелис и приключват на 1 ноември 2018 г.[5][6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD (18) // July 11, 2019. Архивиран от оригинала на July 11, 2019. Посетен на July 15, 2019.
  2. D'Alessandro, Anthony. Hooray For 'Hollywood': Quentin Tarantino Sees His Biggest B.O. Opening Of All-Time With $40M+ As 'Lion King' Still Lords With $76M+ – Sunday Update // July 27, 2019. Архивиран от оригинала на July 26, 2019. Посетен на July 27, 2019.
  3. Once Upon a Time in Hollywood (2019) // IMDb. Архивиран от оригинала на August 30, 2019. Посетен на December 1, 2019.
  4. Once Upon a Time ... in Hollywood // IMDb. (на английски)
  5. Marc, Christopher. Tarantino's 'Once Upon A Time in Hollywood' Begins Filming on June 18th in LA // May 24, 2018. Архивиран от оригинала на 2018-06-18. Посетен на June 18, 2018.
  6. Once Upon a Time in Hollywood // Архивиран от оригинала на March 22, 2019. Посетен на November 1, 2018.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]