IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хоакин Финикс: Отслабването с 23 кг за „Жокера“ ме накара да полудея

7 октомври 2019 17 30

Психологически експерт съветва хората да не повтарят режима на актьора

Снимка: Instagram

Тук е! Филмът „Жокера“ се завъртя вече и по българските кина, а успехът му на световната сцена е безапелационен. Само за първия си уикенд лентата спечели близо 245 млн. долара, което веднага постави продукцията на първо място по приходи. Въпреки страха на полицията от повторения на сцените през 2012 година, публиката в САЩ изпълни киносалоните и излезе от тях повече от доволна.

Критиците също харесаха другия прочит на историята за Жокера. Този път, режисьорът Тод Филипс не се фокусира толкова много върху супергероя, а по-скоро обръща внимание на процеса, който го превръща в злодей. Филмът показва отношението на обществото към хората с психични проблеми и в какъв свят живеят самите пациенти.

Хоакин Финикс влиза в ролята на Жокера и се справя брилянтно. Филмът вече си спечели награди, а критиците дори го гласят за един от главните претенденти за „Оскар“. В Холивуд с голямо уважение се гледа на актьорите, които дават всичко от себе си за една роля. Отдават ѝ се толкова много, че дори понякога забравят да излязат от нея.

Финикс се вписва напълно точно в това описание, тъй като в продължение на няколко месеца той внимателно изследва диагнозата „патологичен смях“ – състояние, в което човек се смее неконтролируемо дори и без причина. Това се превръща в знаково за Жокера, а Хоакин дори гледа медицински клипове, за да види как точно се държи човек, страдащ от тази болест.

Не само това, но актьорът отслабва с 23 кг, за да добие стряскащия външен вид на злодея. Загубата на килограми обаче се оказва доста рискова, тъй като Хоакин ги губи само за няколко месеца. Официалното съобщение за това кой ще влезе в ролята на Жокера беше оповестено през юли 2018, а снимките на самия филм започнаха през септември същата година.

Според диетолози, този период е изключително кратък за такова рязко отслабване. Шарлот Марки, която е професор по психология в Университета Рутгерс в Ню Джърси, съветва хората да не повтарят режима на Хоакин. 

Тя е изучавала причините и ефектите от хранителните разстройства и споделя пред Insider, че е доста рисково човек да отслабне толкова много за кратък период от време. „Не е здравословно в психически и във физически план“, добавя Марки.

И действително Финикс не се е чувствал никак добре след отслабването. „Започваш да полудяваш, когато загубиш тези кила за отрицателно време“, казва той според People. В други интервюта актьорът признава, че се е вманиачил в храненето и килограмите. Това го накарало да откаже множество светски събития и се чувствал толкова изморен, че едва изкачвал стълби.

Според Шарлот Марки, здравословното отслабване се състои в загуба на около 500 г на седмица. Тя добавя, че първите признаци на хранително разстройство са точно такива – вманиачаване в това какво ядеш и точно колко калории поглъщаш. 

„Притеснението относно половин или 1-2 кг е ненужно, тъй като е нормално теглото да варира всеки ден. Това се дължи на факта, че тялото ви се приспособява към новия режим, както и на това колко вода пиете и колко физическа дейност сте свършили през деня“, казва Марки.

Финикс признава, че толкова се вманиачил в хранителния си режим, че дори уреждал срещите си, съобразявайки се с него. Това му попречило да се вижда с приятели и често да си остава у дома. Шарлот предупреждава, че това също е червена светлина, за която да внимавате. „Когато храната започне да заема централно място в живота ви, това е проблем“. 

Умора, проблеми в концентрацията и трудност при изпълнение на физическа дейност са странични ефекти от рязка загуба на тегло или хранително разстройство. Марки съветва да внимавате за хранителния си режим и да се грижите за себе си. 

„Не е възможно да се предскаже кога точно състоянието ви ще е животозастрашаващо и затова всеки, който се бори с подобно състояние, трябва да потърси помощ веднага“, казва Шарлот. Тя насърчава хората, които забележат, че приятелите им имат проблеми с яденето, да говорят с тях независимо колко неловко се чувстват. 

„Може да е странно. Толкова сме свикнали да се радваме на отслабването и когато това причинява загриженост, се чувстваме неподготвени“. Все пак тя предупреждава хората да не се подлагат на крайни диети, които ще попречат на здравето им.

Преди диета: Подгответе хормоните си за отслабването

Учени установиха: Най-ефикасният начин да отслабнем

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари