До церемонията по връчване на наградите „Оскар“ остава само една седмица, но организаторите пазят в тайна повечето детайли около провеждането ѝ, давайки само няколко „жокера“.

Събитието, което ще се проведе на 25 април, ще прилича на „филм“. Това обяви един от основните продуценти на шоуто Стивън Содърбърг („Бандата на Оушън“, „Заразяване“), но отказа да даде допълнителни подробности. "Накрая искаме да се почувствате така, все едно сте гледали филм".

„Ако звуча тайнствено, точно това е целта ми“, обяви той на пресконференция в събота. Содърбърг работи заедно с Джеси Колинс и Стейси Шер, за да подготви тазгодишното събитие, което беше забавено с два месеца заради пандемията Covid-19.

Оскари 2021 ще са като "филм" - на няколко локации едновременно и със специални "хъбове" в Европа

Почти винаги досега звездите влизаха в „Долби Тиътър“ в Лос Анджелис по червения килим, а в залата се събираха над 4 хиляди гости. През 2021 обаче церемонията ще се провежда на няколко места едновременно - предимно в „Юниън Стейшън“. Това е главната жп гара в Лос Анджелис, където са снимани много холивудски продукции като „Blade Runner“ и „Пърл Харбър“.

„Долби Тиътър“ все пак остава „ключова локация“, казват продуцентите, без да разкриват повече подробности от организацията си.

На „Оскарите“ няма да има включвания на номинираните през приложението Zoom, както се случи на „Златните глобуси“. Продуцентите са поискали те да получат наградите си присъствено. За тези, които не се намират на територията на САЩ, продуцентите са подготвили специални "хъбове" в Лондон и Париж. Оттам те ще се свържат с Лос Анджелис чрез сателитна връзка.

„Можем да контролираме звука и картината, за да накараме участниците да усетят по-добре шоуто. Създали сме серия от технологични елементи, с които да избегнем разговорите в Zoom“, казва Содърбърг, цитиран от Variety.

Някои речи ще бъдат записани предварително, но почти всичко останало ще е на живо. Всеки номиниран е окуражен да разкаже „лична история“ и няма да бъде ограничен откъм време, както беше досега – продуцентите даваха само по няколко секунди на победителите.

Сред номинираните е и българската актриса Мария Бакалова. Звездата от „Борат 2“ ще се бори за наградата за най-добра поддържаща женска роля. В нейната категория са още Глен Клоуз ("Hillbilly Elegy"), Оливия Колман ("The Father"), Аманда Сийфрид ("Mank") и Юн Ю-Йънг ("Minari").

Оскар статуетки - Церемония 2021

Сред известните личности, които ще представят победителите в съответните категории, са Холи Бери, Брайън Кранстън, Харисън Форд, Реджина Кинг, Хоакин Финикс, Брад Пит, Рийз Уидърспун, Рене Зелуегър, Зендая.

В няколко категории можем да станем свидетели на исторически постижения. За първи път две жени са номинирани за най-добър режисьор – Клоуи Жао за „Nomadland“ и Емералд Фенел за „Promising Young Woman“. Чадуик Боузман може да спечели "Оскар" посмъртно с участието си в "Ma Rainey's Black Bottom".

Друго интересно разкритие, което направи Содърбърг е, че „маските срещу Covid ще играят много важна роля в историята". Все още не е ясно какво има предвид режисьорът, който благодари на Академията, че е преместила церемонията през април, защото „иначе провеждането ѝ по този начин нямаше да е възможно заради пандемията“.

Самият той е автор на трилъра „Заразяване“ от 2011 г., който „предсказа“ бъдеща пандемия и се превърна в един от най-търсените филми на 2020 г. Блокбъстърът с Мат Деймън, Кейт Уинслет, Джуд Лоу, Марион Котияр, Брайън Кранстън, Гуинет Полтроу и др. стана най-гледаната продукция на Warner Bros още през март миналата година. Сега Содърбърг се готви да създаде втора част на "Contagion" с помощта на сценариста на оригинала Скот Бърнс.

Тази година церемонията по връчване на "Оскарите" започва в 8 ч. източноамериканско време на 25 април - тоест, в 3 ч. след полунощ българско време между 25 и 26 април (неделя срещу понеделник).


Филмите и актьорите, номинирани за "Оскар" Филмите и актьорите, номинирани за "Оскар"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024