Оскари 2022: най-важното за церемонията, филмите и актьорите тази вечер

Остават броени часове до голямата церемония

© Reuters

Остават броени часове до голямата церемония

Тази вечер в Холивуд за 94-ти път ще бъдат раздадени най-престижните кино награди в света. Церемонията се очаква с особено вълнение както от участниците в нея, така и от многобройните им почитатели по света, след като заради пандемията миналата година беше проведена в нетипично тесен кръг и без характерния блясък. При какви условия ще се допускат гостите на церемонията вижте тук.


Кога започва всичко


Церемонията по връчването на наградите "Оскар" 2022 ще се състои в неделя (27 март). Мястото е традиционното - "Долби Тиътър" в Лос Анджелис. Предвидено е тя да започне в 20 ч. местно време, което е 2 ч. след полунощ в неделя срещу понеделник българско време.


Кой ще е водещ


За първи път от 2018 г. насам раздаването на наградите отново ще има водещи. Това са трите комедийни актриси Ейми Шумър, Реджина Хол и Уанда Сайкс. Според продуцента Уил Пакър всяка от тях ще внася нещо различно като стил и хумор в шоуто.




Една от трите водещи - Ейми Шумър

© Reuters

Една от трите водещи - Ейми Шумър


Най-важната надпревара


Десетте филма, които се състезават във водещата категория за най-добър филм тази година са:

  • "Белфаст"
  • "CODA: Дете на глухи родители
  • "Не поглеждай нагоре"
  • "Карай колата ми"
  • "Дюн"
  • "Крал Ричард"
  • "Пица от женско биле"
  • "Улицата на кошмарите"
  • "Силата на кучето"
  • "Уестсайдска история"


Останалите ключови категории


Номинациите за най-добър режисьор включват: Джейн Кампиън ("Силата на кучето"), Пол Томас Андерсън ("Лакрицова пица"), Стивън Спилбърг ("Уестсайдска история"), Рюсуке Хамагучи ("Карай колата ми") и Кенет Брана ("Белфаст").


За наградата най-добър актьор в главна роля ще се състезават: Андрю Гарфилд ("Tick, Tick Boom!"), Уил Смит ("Крал Ричард"), Бенедикт Къмбърбач ("Силата на кучето"), Дензъл Уошингтън ("Макбет") и Хавиер Бардем ("Да бъдеш Рикардо").


При актрисите в главна роля надпреварата ще е между: Никол Кидман ("Да бъдеш Рикардо"), Оливия Колман ("Изгубената дъщеря"), Кристен Стюарт ("Спенсър"), Джесика Частейн ("Очите на Тами Фей") и Пенелопе Крус ("Паралелни майки").


Претенденти за приза най-добър актьор в поддържаща роля са Коди Смит-Макфий ("Силата на кучето"), Трой Коцур ("CODA: Дете на глухи родители), Киърън Хайндс ("Белфаст"), Джеси Племънс ("Силата на кучето") и Джей Кей Симънс ("Да бъдеш Рикардо").


Номинираните за най-добра актриса в поддържаща роля са: Ариана ДеБоуз ("Уестсайдска история"), Кирстен Дънст ("Силата на кучето"), Аунджану Елис ("Крал Ричард"), Джеси Бъкли ("Изгубената дъщеря") и Джуди Денч ("Белфаст").


Изненади при номинациите


Режисьорът на "Дюн" Дени Вилньов

© Reuters

Режисьорът на "Дюн" Дени Вилньов


Дени Вилньов не получи номинация за най-добър режисьор, въпреки че неговият филм "Дюн" влезе в общо 10 категории, в това число и за филм.


От категорията за най-добра актриса пък тази година неочаквано изпаднаха Лейди Гага с "Къщата на Гучи", Дженифър Хъдсън с "Уважение", Катрина Балф с "Белфаст" и Ренате Рейнсве с "Най-лошият човек в света".


Какви са прогнозите


"Силата на кучето" на "Нетфликс" е големият фаворит за най-добър филм, както и за най-добър режисьор за Джейн Кемпиън. Но има вероятност "CODA: Дете на глухи родители" (на "Apple TV+") да им измъкне статуетката за филм, особено след като спечели наградите на Гилдията на продуцентите. Така или иначе, с голяма вероятност това ще бъде първият път, в който услуга за стрийминг печели големия "Оскар".


Повече за шансовете на двете продукции прочетете тук.


Предястията, които звездите ще хапват след 94-тата церемония по връчването на "Оскарите"

© Reuters

Предястията, които звездите ще хапват след 94-тата церемония по връчването на "Оскарите"


Други вероятни победители са Уил Смит за най-добър актьор ("Крал Ричард"), Джесика Частейн за най-добра актриса ("Очите на Тами Фей"), Трой Коцур за най-добра поддържаща мъжка роля ("CODA: Дете на глухи родители") и Ариана ДеБоуз за най-добра поддържаща актриса ( "Уестсайдска история").


Кой представя категориите


Звездите, които се очаква да раздават наградите "Оскар" довечера са Бил Мъри, Лейди Гага, Кевин Костнър, Самюъл Л. Джаксън, Зоуи Кравиц, Антъни Хопкинс, Лили Джеймс, Мила Кунис, Джон Легуизамо, Симу Лиу, Рами Малек, Лупита Нионг'о и Роузи Перес.


На сцената ще излязат още Джейсън Момоа, Серина и Винъс Уилямс, Крис Рок, Джейми Лий Къртис, Уди Харелсън, Шон Мендес, Тайлър Пери, Тифани Хадиш, Елиът Пейдж и други.


Какво да очакват зрителите


Продуцентът Уил Пакър обяви предварително, че иска да направи шоуто възможно най-забавно, като същевременно покаже уважение към номинираните и победителите.

"Шоуто ще има различни теми, различно усещане и различна енергия през цялата нощ", каза Пакър в интервю за "Инди Уайър". "Няма да се усеща, да изглежда или да звучи като едно шоу в продължение на три часа."


Номинираните за най-добра песен Бионсе, Ван Морисън и Били Айлиш по всяка вероятност ще имат музикални изпълнения.


Десерти във формата на статуетки, подготвени за коктейла след церемонията

© Reuters

Десерти във формата на статуетки, подготвени за коктейла след церемонията


Спорове и критики


Обикновено все някой е разстроен за нещо около Оскарите, но тази година най-големият спор е относно решението някои награди да се връчат преди да започне предаването на живо и да се редактират в шоуто по-късно.


Осемте пренебрегнати награди са за късометражни филми (на живо, анимационни и документални филми), монтаж, музика, коса и грим, звук и дизайн на продукцията. Решението има своите защитници, но и армия от високопоставени критици, в това число Джейн Кемпиън, Дени Вилньов, Стивън Спилбърг, Джесика Частейн и Пенелопе Крус.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: